Postul Paștelui este unul dintre cele mai restrictive de peste an și îi pregătește pe credincioși pentru a întâmpina așa cum se cuvine sărbătoarea Învierii Domnului. În această perioadă este interzisă consumarea alimentelor de origine animală și dacă până aici lucrurile sunt cât se poate de clare, au existat persoane care s-au întrebat în ce categorie ar trebui incluse fructele de mare. Sunt sau nu de post?
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre fructele de mare: „E foarte limpede că...”
Fructele de mare sunt pe gustul foarte multor români, astfel că cei care au decis să țină tot Postul Paștelui au fost curioși să afle dacă pot fi consumate sau nu în această perioadă. Bisericile ortodoxe din Grecia și din Rusia consideră fructele de mare ca fiind un produs de post, însă nu de aceeași părere este ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Acesta a precizat că fructele de mare nu sunt de post și că nu ar trebui consumate în această perioadă. Arhiepiscopul Tomisului spune că fructele de mare pot fi considerate niște ființe, chiar dacă nu au sânge, motiv pentru care ele nu pot fi incluse în meniu în zilele de post.
Citeste si: Atenţie! Câţi români au voie într-o casă de Paşte? Anunțul Ralucăi Turcan
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„E foarte limpede că nu-s de post. Pentru că acelea sunt niște ființe. Chiar dacă n-au sânge cum se spune. E o argumentație falsă. Unde ați văzut sânge în lapte și brânză? Nici vorbă de așa ceva. Este un fel de șmecherie, de a boteza aceste fructe dintr-o lăcomie.”, a spus ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, potrivit alephnews.ro.
În perioada postului, consumarea oricărui aliment de origine animală este strict interzisă, astfel că cei care țin post nu pot consuma carne, ouă, brânză sau lapte.
Există zile în care se poate consuma pește sau produse din pește, însă doar în zilele în care este dezlegare la pește. În plus, credincioșii sunt sfătuiți ca pe lângă postul alimentar să fie mai buni, mai iertători și să uite de răutăți pentru a se purifica și din punct de vedere spiritual.Postul Paștelui a început în acest an pe data de 15 martie și se va încheia pe data de 1 mai.
Citeste si: Este sau nu un produs de post laptele praf? Ce conține, de fapt, acesta