Ce reguli trebuie să respecte, de fapt, bărbații care vor să se călugărească

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 24 iul 2022, 05:20

Bărbații care vor să se călugărească sunt obligați să respecte regulile impuse de către Biserica Ortodoxă Română. Acestea sunt foarte stricte, iar abaterile nu sunt acceptate.

Iubirea pentru Dumnezeu poate avea mai multe semnificații, pentru fiecare persoană în parte. Unii bărbați aleg să se călugărească și să aibă o viață strictă, în care nu se pot bucura de plăcerile de zi cu zi ale oamenilor de rând. Iată ce reguli trebuie să respecte aceștia. 

Cum poți deveni călugăr

Biserica Ortodoxă a impus câteva reguli stricte, în cazul bărbaților care vor să se călugărească.

Cea mai cunoscută dintre acestea este, cu siguranță, aceea că un călugăr nu se poate căsători niciodată. Realitatea nu este însă aceasta. 

Viața monahală poate fi, la prima vedere, foarte grea pentru un om de rând, însă cei care aleg să devină călugări își doresc din tot sufletul să se dedice întru totul lui Dumnezeu. 

Nu vă imaginați că oricine poate deveni călugăr. Există câteva condiții care trebuie îndeplinite, iar cei care își doresc acest lucru sunt nevoiți să treacă de o anumită perioadă de probă, care poate dura chiar și 10 ani. 

Astfel, persoana care vrea să urmeze această cale trebuie să meargă la o mănăstire și să depună o cerere, prin care să își exprime dorința de a se face călugăr. 

Poate primi o chilie chiar în aceeași zi și își poate începe viața monahală. Perioada de probă este obligatoire, pentru ca bărbatul să își poată da seama dacă vrea cu adevărat să aibă o astfel de viață și dacă are chemare pentru a face asta. 

Vârsta minimă la care sunt acceptați băieții la mănăstire este de 16 ani. În acest caz, minorul trebuie să aibă acceptul părinților sau al tutorelui legal. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În momentul în care un bărbat vine la mănăstire, pentru a deveni călugăr, starețul va sta de vorbă cu el, pentru a afla motivele care stau în spatele acestei decizii. 

După aceea, urmează perioada de ispitire canonică, așa cum este cunoscută la mănăstiri. Aceasta are 3 stadii:

  • nou venitul este primit în mănăstire și apoi va fi admis în rândul celorlalți călugări
  • după ce este acceptat de ceilalți frați, urmează ca bărbatul să îmbrace haina monahală, care se numește dulamă
  • ultima fază este slujba de călugărire 

Cei care doresc să devină călugări, vor avea nevoie și de următoarele acte:

  • certificatul de naştere
  • certificatul de botez
  • actul de studii 
  • cazierul judiciar
  • certificatul de stare civilă, din care să se constate că nu are nici una din obligaţiile familiale prevăzute de Codul familiei
  • recomandarea preotului paroh
  • actul privind stagiul militar şi declaraţia că renunţă la averea sa, pe care o va dona rudelor sau mănăstirii
  • fişa medicală 

Dacă

o persoană a depășit cele trei etape enumerate mai sus va trece prin momentul oficial al tunderii în monahism. Evenimentul se face de către episcop, doar în mănăstire. 

Viitorul călugăr trebuie să depună cele 3 voturi monahale: sărăcia, fecioria şi ascultarea. Acest jurământ se face în fața altarului. Bărbatul va sta întins în semnul crucii și va purta o haină albă. 

Este obligatoriu să fie prezent și un alt călugăr, care este considerat naș, la fel ca în cazul nașului de botez. Episcopul îi va adresa câteva întrebări viitorului călugăr, în timpul slujbei de călugărire. 

Bărbații care au fost căsătoriți și viața monahală

Așa cum spuneam, atunci când vorbim de un călugăr, ne gândim automat că respectiva persoană nu a fost niciodată căsătorită și nici nu va putea face vreodată acest lucru. 

În realitate însă, există și excepții. De exemplu, dacă un bărbat a fost căsătorit, dar a divorțat sau a rămas văduv, poate deveni călugăr. 

Singura condiție este să nu aibă copii mici, care să rămână fără ajutor. Mănăstirea nu este de acord să despartă familii. În schimb, dacă bărbatul care vrea să se călugărească are copii majori, care se pot descurca singuri, acesta va fi primit la mănăstire. 

În plus, copiii trebuie să-și dea acordul ca tatăl lor să devină călugăr, pentru a nu exista certuri în familie. Bineînțeles că bărbatul care a fost căsătorit trebuie să aducă dovada legală a divorțului sau să prezinte certificatul de deces al soției.