Timp liber | Activităţi pentru părinţi şi copii

Autor: Oana Iosif
Actualizat: 26 apr 2021, 09:14
video Foto(7)

Ultima perioadă ne-a demonstrat tuturor cât de important este să ne protejăm atât pe noi, cât şi pe cei din jurul nostru. Dar anul ce tocmai a trecut nu a fost unul uşor, dimpotrivă a fost o provocare pentru foarte mulţi dintre noi. Unde mai pui că studiile recente arată că atât izolarea, cât şi distanţarea socială, au efecte atât asupra sănătăţii mentale, cât şi a sănătăţii fizice. Izolarea este dificilă tocmai pentru că, noi oamenii, suntem obişnuiţi să trăim în comunitate, să interacţionăm cu cei din jurul nostru, să creăm legături şi să ne bucurăm de compania altor persoane cu care rezonăm.

Dar cu toate că încă suntem forţaţi de situaţie să petrecem o bună parte din timpul nostru în interiorul locuinţelor, asta nu înseamnă că nu putem beneficia de un timp de calitate alături de cei dragi. Prin urmare, ţi-am pregătit o listă cu câteva activităţi pe care le poţi desfăşura în interiorul locuinţei tale, alături de cei mici.

  1. Board games

Board games sau jocurile de societate, aşa cum le cunoaştem în limba română, sunt o activitate plăcută atât pentru adulţi, cât şi pentru cei mici. Jocurile de societate se pot juca atât în grupuri mici, cât şi în grupuri mai mari. Bineînţeles că, vom opta pentru jocuri potrivite fiecărei vârste, astfel încât fiecare jucător să se poată bucura de o experienţă plăcută. Ideal ar fi să avem în casă cât mai multe jocuri, unele potrivite pentru cei mici, unele pentru adulţi, iar altele potrivite atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mai mari. Poţi alege jocuri din oferta D-TOYS, care cuprinde atât jocuri de societate, jocuri de strategie, cât şi art puzzle sau jocuri creative de desenat şi colorat.

 

2. Puzzle pentru copii şi/sau puzzle adulti

Un puzzle, fie el unul mai complex destinat adulţilor, cât şi unul mai uşor destinat celor mici, poate strânge toată familia în jurul unei mese, în încercarea de a finaliza o imagine anume, unindu-şi forţele. Îţi recomandăm să alegi un cartoon puzzle. Astfel, atenţia tuturor jucătorilor va fi pusă la încercare.

Portret sau landscape puzzle?

Poziţionarea imaginii nu contează atât de mult. Însă, dacă doreşti să montezi puzzle-ul într-o ramă şi să îl poziţionezi pe perete, atunci îţi recomandăm să vezi ce spaţiu ai disponibil şi care variantă ar funcţiona cel mai bine.

În funcţie de timpul pe care doreşti să îl dedici unui singur puzzle, poţi opta pentru un număr mai mare sau mai mic de piese.

În ceea ce priveşte complexitatea, decizia îţi aparţine în totalitate. Însă, dacă este primul puzzle pe care îl asamblezi îţi recomandăm să alegi unul puţin mai uşor, astfel te vei bucura de experienţă şi nu vei rămâne blocat într-un anumit punct.

Nu ştii ce puzzle-uri să alegi? Iată câteva exemple:

 

  • Puzzle Kürti Andrea - The Frog Princess

    Acest puzzle, de 1000 de piese, înfăţişează eroina poveştii “Prințesa și broscoiul”. Ilustraţia este creată cu o imaginaţie nemărginită de artista Andrea Kürti. Iar culorile vibrante şi detaliile superbe folosite în realizarea lui, cu siguranţă te vor fascina.

  • Puzzle Alphonse Mucha - The Precious Stones

    În seria de puzzle-uri realizată de artistul Alphonse Mucha, femeile personifică patru pietre preţioase: topaz, rubin, ametist și smarald. Imaginea finală, a puzzle-ului asamblat, uimeşte atât prin culoare, cât şi prin eleganţă. Puzzle-urile din această serie sunt realizate din carton albastru de înaltă calitate, gros de 2 mm. Puzzle-ul Alphonse Mucha - The Precious Stones este format din 1000 de piese.

  • Puzzle Vincent van Gogh - Flowers in a Blue Vase

    Deşi la prima vedere acest puzzle pare unul dificil, în realitate el impresionează prin culoare. După asamblarea celor 1000 de piese, te vei putea bucura de una din cele mai frumoase opere de artă ale celebrului pictor Vincent Van Gogh.

  • Puzzle Cartoon - Dracula

    Dacă îţi doreşti o provocare, îţi recomandăm acest puzzle. Cu siguranţă te vei distra pe cinste! Mai mult decât atât, imaginea finală este absolut superbă.

  • Puzzle - Vintage Posters - 1000 Piese

    Acest puzzle este o provocare pentru iubitorii stilului vintage.

3. Jocuri video

  • Chiar dacă unii părinţi sunt total împotriva acestui tip de activitate, jocurile video – într-o cantitate moderată – nu au cum să dăuneze celui mic. Vorbim aici de un program de 1 - 2 ore pe săptămână, de preferat în weekend, când vă puţeti juca împreună. Bineînţeles că, tipul jocului şi complexitatea acestuia vor fi alese în funcţie de vârsta celui mic, dar şi de preferinţele voastre.

4. Experimente ştiinţifice

  • Experimentele ştiinţifice pot reprezenta o activitate interesantă atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mai mari. Unde mai pui că vă veţi distra şi învaţă în acelaşi timp. Pe internet vei găsi o mulţime de experimente realizate cu lucruri pe care fiecare dintre noi le avem în casă. Spre exemplu: puteţi crea o mini tornadă într-un pahar. Pentru realizarea acestui experiment aveţi nevoie de un pahar mai înalt, apă, sclipici, detergent lichid şi colorant alimentar. Colorantul alimentar este opţional, dar el vă va ajuta să observaţi mai bine fenomenul.

5. Ateliere creative

  • Atelierele de creaţie au început să devină din ce în ce mai populare şi la noi în ţară. Ele pot fi organizate cu uşurinţă chiar şi în propria sufragerie. Pentru a organiza un atelier de creaţie pentru cei mici este necesar să stabileşti o temă, spre exemplu: Atelier de pictură. Mai apoi, în cazul în care nu ai în casă toate materialele necesare, le poţi comanda chiar şi online. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cumperi pentru un atelier de pictură:

  • Foi de desenat;

  • Creioane colorate şi acuarele;

  • Creioane şi gumă de şters;

  • Pensule;

Teatru de păpuşi

  • Cu puţină creativitate şi puţină imaginaţie poţi avea un teatru de păpuşi chiar la tine în sufragerie. Actorii principali pot fi chiar cei mici, iar dacă doreşti te poţi implica şi tu. Cu siguranţă cei mici vor fi impresionaţi de această experienţă şi vor dori să o repetaţi cât mai repede cu putinţă.

7. Vizionarea de filme

  • Vizionarea unui film bun poate fi o activitate relaxantă atât pentru cei mai mari, cât şi pentru cei mai mici. Bineînţeles că vei alege filmul în funcţie de vârsta celor mici. Nu uita şi de popcorn, astfel experienţa va fi una mai apropiată cu cea de la cinema.

    Nu lăsa restricţiile impuse de pandemie să te afecteze. Alege una din activităţile de mai sus, garantăm distracţie de neuitat pentru toată familia. De asemenea, pe internet vei mai găsi şi alte idei care te vor ajuta să treci mai uşor peste această perioadă.