Ce este INTERZIS să faci în Marțea Mare? Tradiții și obiceiuri pentru a doua zi din Săptămâna Patimilor

Autor: Elena Padure
Actualizat: 27 apr 2021, 12:02
Traditia ne indeamna sa facem curatenie in Martea Mare

Marţea Mare sau sau Marțea Seacă vine cu o serie de superstiții specifice zilei, adresate credincioșilor.

Săptămâna Patimilor este ultima săptămână înainte de Paşte și în care se săvârşesc slujbe speciale, numite Denii. Curățeania de sărbători continuă și în această zi, conform tradiției. Care sunt  superstițiile specifice pentru Marţea Seacă  pe care credincioșii trebuie sp le aibă în vedere?

Tradiții de Marţea Mare. Care este însemnătatea acestei zile

Lunea Mare a marcat începere curățeniei de Paște.

Atunci este specific să se scoată totul la aerisit, să se spală rufe, să se calcă și se fac reparațiile necesare prin casă.

În Marțea din Săptămâna Mare, numită şi Marțea Seacă, este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor. Atunci Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu, dar și propriile patimi, cu doar trei zile înainte de a fi judecat, conform  traditii-superstitii.ro.

De asemnea, credincioșii sunt sfătuiți să fie pregătiți pentru a-l întâmpina pe mântuitorul Iisus Hristos, în orice clipă.

Potrivit Noului Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănătaore aseamănă unei nunți. Biserica îndeamnă la post, rugăciune şi milostenie pentru a întâmpina cum se cuvine Învierea Domnului.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În Marțea Seacă preoții citesc pilda celor zece fecioare, cinci „înţelepte” şi cinci „neînţelepte”, care se pregătesc pentru ”nuntă”: la întâmpinarea lui Hristos, cinci fecioare L-au aşteptat cu candela plină cu ulei, iar celelalte cinci au avut candela fără ulei. Candela fără ulei reprezintă realizarea de sine în totala nepăsare faţă de ceilalţi, iar candela cu ulei reprezintă evlavia însoţită de milostenie.

Citeste si: Când pică Duminica Floriilor 2021. Ce tradiții trebui să respecți în această zi

Superstiții de Marţea Seacă. Ce să nu facă soții în a doua zi din Săptămâna Mare

Superstițiile specifice pentru  Marțea Seacă, spun că țăranii trebuie să se spele ritualic pentru a seca bolile. Ziua include mai multe practici magice, ce utilizează atât magia negativă (interdicții pentru a nu stârni golul, secul, nenorocul), cât și pe cea pozitivă (scăldatul ritualic, pentru a seca bolile).

Citeste si: Carantină în București de Paște? Anunț oficial: „Decizia de carantinare se ia pe baza...”

Tradiția populară spune că bărbaților le este interzis să se sustragă de la treburile casnice, dacă vor o căsnicie trainică tot restul anului. Astfel, în Marțea Mare, gospodinele trebuie să aspire, se dea cu mătura, să spele geamurile și să facă treburile grele pe lângă casă.

Iar bărbații, trebuie să le fie de ajutor nevestelor în această zi. Astfel, vor avea noroc în relație tot restul anului și vor avea parte de spor în casă.

Citeste si: Restricții de Paște 2021. Ce reguli trebuie să respecte românii în noaptea de Înviere