Anunțul momentului pentru românii vaccinați! Cine va avea nevoie de o a treia doză de vaccin?

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 24 iul 2022, 17:40
Persoanele de peste 50 de ani ar putea primi o a treia doza de vaccin

Având în vedere mutațiile COVID care par a fi mai rezistente la vaccin, o a treia doză de ser ar putea fi necesară pentru imunizare.

Noile variante COVID ridică tot mai multe îndoili în ceea ce privește eficiența vaccinării. Imunologul Ștefan Dascălu a oferit detalii cu privire la  a treia doză de vaccin anti-COVID, care s-ar adresa, în special, persoanelor care prezintă un grad risc ridicat, adică cei de peste 50 de ani. 

Persoanele cu risc ridicat ar putea primi a treia doză de vaccin 

Mutaţia E484K,  pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și a modului în care acționează vaccinul.

Trei persoane din București și județele Suceava și Ilfov au fost identificate cu această mutație. E484K nu este o variantă nouă în sine, ci o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană, apoi braziliană, dar și britanică.

„Această mutație care a fost inițial identificată în tulpina africană și nu numai această mutație, ci și altele care sunt în cadrul proteinei spike, sunt de interes pentru noi și reprezintă un motiv de îngrijorare tocmai pentru că proteina Spike este ținta vaccinurilor. Este modul prin care virusul reușește să se atașeze de celulele noastre și să le infecteze.

Pe lângă faptul că proteina spike în sine, cu o potențială mutație poate să devină fie mai infecțioasă, fie să cauzeze simptomatologie mai severă, mutația respectivă, fiindcă este în cadrul țintei principale a vaccinurilor, poate cauza ca eficiența vaccinurilor să scadă teoretic ”, a declarat imunologul Ștefan Dascălu, conform  rfi.ro.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Cât de periculoasă este, de fapt, tulpina britanică de COVID

În ceea ce privește protecția pe care o oferă vaccinul anti-COVID, imunologul a declarat că diferă de la persoană la persoană, însă imunitatea rămâne foarte bună în jur de 8 – 9 luni după vaccinare.

„Protecția individuală diferă. Fiecare om răspunde mai mult sau mai puțin în urma fie a unui stimul infecțios, fie a unui stimul prin vaccinare. Dovezile actuale arată că imunitatea devine pertinentă și recomandările spun că imunitatea rămâne foarte bună în jur de 8 – 9 luni după administrarea vaccinului.

Sigur că ea poate dura și mai mult și poate chiar mai puțin la unii oameni”, a mai spus Ștefan Dascălu.

Medicul a mai precizat că persoanele de peste 50 de ani care au un risc ridicat de a face forme severe sau chiar deces sunt vizate pentru administrarea unei a treia doze de vaccin. 

Citeste si: De ce ar putea fi necesară o a treia doză de vaccin anti-Covid-19? Medicul Radu Țincu a dezvăluit principalele motive: „Această a treia doză va...”

„În primul rând se discută implementarea unei a trei doze de vaccin la persoanele la un risc mai ridicat. Vorbim de persoane cu comorbidități și alte afecțiuni, dar și la persoane care trec de o anumită vârstă. Din câte am înțeles, discuțiile actuale se referă la persoanele peste 50 de ani, unde deja începe să crească rata de simptomatologie severă și risc de deces în urma infecției cu virusul”, a precizat imunologul, citat de capital.ro.  

Citeste si: Ce se poate întâmpla la 4 luni de la infectarea cu COVID-19? Problema cu care se confruntă o mulțime de persoane: „Nu mai poți...”