Igienizarea locuintei: 5 aspecte esentiale

Autor: Oana Iosif

O locuinta curata si ordonata va fi intotdeauna apreciata de catre cei care iti trec pragul casei, insa, curatenia nu este importanta doar din punct de vedere estetic, ci si al sanatatii. Intr-un mediu cu praf si mizerie, acarienii si bacteriile se inmultesc mult mai repede, iar acest lucru poate duce la dezvoltarea unor afectiuni respiratorii grave. Asa ca pentru a evita astfel de situatii, iti venim in ajutor cu cateva sfaturi, pentru a avea o locuinta igienizata corespunzator.

De unde incepi curatenia in casa?

Daca vrei ca igienizarea locuintei sa fie cat mai eficienta, este necesar sa te organizezi si sa respecti un plan de curatenie. In primul rand, ar trebui sa incepi cu incaperile cel mai des folosite, cum ar fi sufrageria, baia, dormitorul si bucataria.

Nu uita ca ar trebui sa incepi curatenia de sus in jos, podelele fiind ultimele pe care le vei curata. In caz contrar, daca stergi praful dupa ce ai aspirat si spalat pe jos, acesta se va aseza din nou pe suprafete, si va trebui sa faci din nou curatenie.

Cand te ocupi de igienizarea casei, evita sa te plimbi dintr-o camera in alta, incercand sa faci curatenie in toata locuinta simultan. Cel mai bine ar fi sa te concentrezi pe fiecare incapere in parte, iar in felul asta nu iti va fi distrasa atentia catre alte lucruri si vei termina mai rapid.

Cum faci curatenie in sufragerie

Pentru inceput, poti elimina din incapere lucrurile care nu isi au locul si poti strange intr-o cutie obiectele decorative. Apoi, poti sterge praful de pe biblioteca, rafturi, dulap sau comoda, si poti aseza la loc decoratiunile.

Urmatorul pas ar fi curatarea canapelei si a fotoliilor. Daca acestea sunt realizate din materiale textile, poti folosi unul dintre noile modele de aspiratoare profesionale cu injectie-extractie, pentru a curata eficient tesaturile. Aceste aspiratoare sunt prevazute si cu functie de spalare si rezolva rapid problema spalatului covoarelor si a tapiteriilor. Asadar, poti folosi un astfel de aspirator si pentru igienizarea eficienta a covoarelor. Nu uita ca la final, dupa ce ai curatat covoarele, sa dezinfectezi podeaua cu un mop si cu un dezinfectant special pentru suprafetele din lemn.

Iar macar o data pe luna, poti spala perdelele si jaluzelele, urmand ca apoi sa stergi geamurile, folosind solutii speciale pe baza de alcool.

Cum faci curatenie in dormitor

La fel ca in sufragerie, si in dormitor poti incepe cu organizarea obiectelor decorative si cu stergerea prafului. Poti continua apoi cu schimbarea lenjeriei de pat si cu spalarea geamurilor si a oglinzilor. La final, te poti ocupa de aspirarea covoarelor si dezinfectarea podelei din camera.

Cum faci curatenie in bucatarie

In bucatarie poti incepe cu spalarea vaselor murdare, pentru a elibera spatiul din chiuveta, dar si masa sau blatul de lucru. Arunca apoi tot ce este vechi, stricat sau inutil. Urmatorul pas este curatarea corpurilor de mobilier suspendate, a mesei, dar si blaturile dulapurilor. Iar pentru a indeparta petele de murdarie sau de grasime de pe suprafata acestora, poti folosi solutii speciale degresante, sau poti prepara in casa o solutie pe baza de otet si suc de lamaie. Spala apoi chiuveta si electrocasnicele si nu uita sa inlocuiesti articolele textile cu unele curate, mai exact fata de masa, prosoapele de bucatarie si manusile pentru cuptor.

Atunci cand te ocupi de curatenia din bucatarie, incearca sa pastrezi buretii de vase intr-un loc ferit de umezeala, unde se pot usca rapid, pentru ca altfel, acestia pot deveni un adevarat focar de bacterii. Iar la final, nu uita sa maturi si sa dezinfectezi pardoseala cu o solutie speciala pentru gresie.

Cum faci curat in baie

Inainte de a incepe sa faci curatenie in baie, este important sa depozitezi intr-un loc ferit articolele de igiena personala. Poti continua apoi cu spalarea geamurilor si a oglinzilor, si cu dezinfectarea obiectelor sanitare. Insa, nu uita ca orice solutie de igienizat are nevoie de un anumit timp pentru a actiona, asa ca dupa ce ai pus dezinfectantul in vasul de toaleta, ar trebui sa il lasi sa actioneze timp de 15 minute. In baie vei lucra cu produse care contin diverse substante chimice, asa ca este indicat sa tii usa si geamurile deschise, sa porti o masca si sa pui in functiune un mic ventilator, daca ai aceasta posibilitate.

De asemenea, pe suprafetele si in colturile in care se formeaza mucegai, poti aplica o solutie naturala, amestecand putin bicarbonat de sodiu si otet. Lasa solutia sa actioneze cel putin 10 minute, iar apoi indeparteaz-o cu o laveta curata. Poti folosi acest amestec si pentru igienizarea perdelelor de dus.

Iar pentru a curata mai usor gresia si faianta, poti inchide geamul si usa de la baie, lasand apa fierbinte sa curga in cada. Aburul va inmuia petele de pe pereti si de pe podea, iar astfel vei putea curata mult mai usor aceste suprafete. La final, nu uita sa dezinfectezi podeaua cu o solutie speciala.

Dupa ce ai terminat de facut curatenia in sufragerie, dormitor, baie si bucatarie, te poti ocupa si de igienizarea holului, unde totul va decurge mult mai rapid.

Asadar, acestia sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmezi pentru igienizarea casei. Insa, oricat de mult efort ai depune, este imposibil sa faci o igienizare totala a locuintei, asa ca cel mai bine ar fi sa respecti anumite masuri de igiena si de siguranta, in fiecare zi. Astfel, vei diminua cat mai mult riscurile de contaminare cu virusuri, bacterii, sau de a dezvolta diverse alergii.