Grecia și Bulgaria dau startul sezonului estival! Turiștii care au făcut COVID-19 nu trebuie să mai prezinte testul PCR

Autor: Ana Dinu
Grecia și Bulgaria primesc turisti nevaccinati
Sursa: PixaBay

Vești bune pentru turiștii care aleg ca loc de destinație Grecia sau Bulgaria, autoritățile au anunțat că persoanele care dovedesc că au făcut Covid-19 nu mai sunt nevoite să prezinte testul PCR sau certificatul de vaccinare.

Se dă startul sezonului estival, iar odată cu asta au explodat rezervările. Pentru turiștii care călătoresc în Europa este bine cunoscut faptul că trebuie să prezinte un test PCR sau certificatul de vaccinare la destinație, însă o condiție mai puțin cunoscută și explicată de autorități este prezentarea unei dovezi că o persoană a făcut Covid-19. Astfel, românii care aleg ca loc de destinație Grecia sau Bulgaria și încă nu s-au vaccinat pot prezenta un astfel de document și nu vor fi nevoiți să stea în carantină.

Grecia și Bulgaria primesc turiști nevaccinați și fără test PCR 

Vești bune pentru românii care optează pentru destinații turistice precum Grecia și Bulgaria, dacă au fost diagnosticați pozitiv cu coronavirus vor putea merge în vacanță fără să prezinte un test PCR sau să prezinte la graniță un document care să dovedească că s-au vaccinat anti-Covid-19.

”După ce ai ieșit din carantină poți să călătorești cu dovada că ai trecut prin boală, pentru că anticorpii produși ca urmare a infecției îți asigură protecție și nici

nu există riscul de reinfectare și apoi de transmitere mai departe a virusului”,
explică dr. Antoanela Curici- director medical al unui laborator de analize medicale, potrivit Digi24.

Această regulă impusă de autorități este de mare ajutor pentru părinții care au copii și care au trecut deja prin boală. Astfel, nu mai sunt nevoiți să plătească un test PCR pentru cei mici, mai ales că minorii nu pot fi vaccinați împotriva virusului.

Aceștea vor trebui să prezinte la graniță testul care atestă că au avut Covid-19.

Cum se obține dovada că ai avut COVID-19

Pentru a obține dovada că ați trecut prin boală este foarte simplu, în urma efectuării testului veți primi buletinul de analize prin mail de la laboratorul unde ați efectuat testul sau de la Direcția de Sănătate Publică, dacă probele au fost prelevate de medicii de pe ambulanță.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Regula de bază este ca documentul să conțină numele și prenumele persoanei, datele laboratorului unde a fost făcut testul și să fie tradus în limba engleză.

De asemenea, sunt accepate și testele rapide antigen cu rezultat pozitiv, făcute doar în laborator. Analizele de anticorpi nu pot fi folosite.

”Testele de anticorpi pot să dovedească și ele că am trecut prin boală, dar nu ne spun care este momentul. Sunt persoane care nu dezvoltă anticorpi, chiar dacă dezvoltă boala. De asta este important diagnosticul prin metoda RT/PCR, pentru că sistemul imun acționează prin mai multe căi și poate împiedica apariția unei reinfecții fie prin producerea de anticorpi, fie prin activarea unei celule specializate”, spune

dr. Antoanela Curici.  

Citeste si: Liber la vacanțe în Grecia, pentru români! Care sunt restricțiile și condițiile de călătorie în Grecia în 2021?

Perioada maixmă permisă de la trecerea prin boală

Bulgaria cere un test pozitiv făcut cu maxim 180 de zile înainte, în schimb pentru a intra în Grecia trebuie să ai un test pozitiv care să arate că ai trecut prin boală într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii la destinație.

”Pe lângă asta, trebuie să aveți un certificat, un document verificator, să spunem, de la o autoritate publică, că ai avut, că te-ai vindecat de virus și că acum ești recuperat. Regulile sunt ca minorii de peste 5 ani trebuie să aibe un test PCR (n.r.- negativ)”, spune Giorgos Stafylakis- director Organizația Națională de Turism a Greciei.  

Citeste si: Ce trebuie să știi înainte de a-ți programa vacanța? Țările din Europa în care este în continuare necesar testul PCR pentru persoanele vaccinate