Motivul pentru care vaccinurile AstraZeneca și Johnson&Johnson pot duce la apariția cheagurilor de sânge. Ce ar trebui modificat pentru a preveni reacțiile adverse?

Autor: Amalia Georgescu
Oamenii de știință au dezvăluit de ce apar cheagurile de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca și Johnson&Johnson
Sursa: unsplash

Studiile amănunțite au arătat că vaccinurile AstraZeneca și Johnson&Johnson pot favoriza apariția cheagurilor de sânge, dar că există o modalitate prin care această problemă poate fi rezolvată. Despre ce este vorba?

În urma unor reacții severe apărute după vaccinarea cu AstraZeneca și Johnson&Johnson, oamenii de știință au studiat cele două vaccinuri pentru a vedea de ce acestea duc la apariția cheagurilor de sânge. Astfel, cercetătorii din Germania spun că au găsit soluția pentru această problemă.

Oamenii de știință au dezvăluit de ce apar cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca și Johnson&Johnson 

Pentru că s-a constatat că printre reacțiile adverse provocate de vaccinurile AstraZeneca și Johnson&Johnson se numără și apariția cheagurilor de sânge, oamenii de știință au încercat să găsească o soluție pentru a rezolva această problemă, astfel încât cele două vaccinuri să poată fi administrate în continuare în condiții de siguranță. 

Cercetătorii din Germania, în frunte cu Rolf Marschalek, de la Universitatea Goethe, din Frankfurt, sunt de părere că vaccinurile produse de AstraZeneca și Johnson&Johnson duc la apariția cheagurilor de sânge pentru că ele produc proteina spike a virusului SARS-CoV-2 în nucleul celulelor.

Practic, dacă acest lucru s-ar schimba, iar această proteină ar fi transportată în lichidul intracelular, problema legată de apariția cheagurilor de sânge ar putea fi rezolvată. 

Citeste si: Cele 9 simptome care te pot ajuta să recunoști din timp tromboza la nivelul picioarelor!

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Este vorba despre un mod prin care aceste vaccinuri transmit organismului nostru să producă acea proteină. Aceste probleme de coagulare, practic, ceea ce dumnealor susțin este că metoda de livrare face ca organismul nostru să nu producă versiunea corectă a proteinei spike, ci o jumătate, o versiune incompletă. Versiunea incompletă intră în contact cu anumite proteine și duce la problema cheagurilor. Dacă aceste lucruri au fost identificate, vaccinurile se pot remedia.

Un nou vaccin trebuie doar adaptat, deci are nevoie de puțin timp pentru a fi produs.”, este de părere Ștefan Dascălu, cercetător la Oxford, potrivit alephnews.ro.

Astfel, specialiștii sunt de părere că nu e nevoie de producerea unor noi vaccinuri anti-Covid-19, ci doar de modificarea celor existente deja, astfel încât să nu mai apară complicații. Noile informații obținute de cercetătorii ar urma să fie studiate în perioada următoare pentru a vedea dacă acestea se aplică la scară largă și dacă cele două vaccinuri trebuie modificate pentru a nu mai exista riscul

de a dezvolta reacții adverse. 

Citeste si: Ce au descoperit specialiștii în cazul persoanelor care nu prezintă efecte secundare după vaccinul anti-Covid-19?

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.