Fără mască de protecție în spațiile închise de la 1 iunie? Cine poate renunța la această măsură?

Autor: Amalia Georgescu
Anunț oficial despre purtarea măștii de protecție în spațiile închise
Sursa: unsplash

După ce a fost eliminată obligativitatea purtării măștii de protecție în interior, de la 1 iunie, această restricție va fi ridicată și în interior, însă doar în anumite condiții.

Restricțiile vor fi relaxate din nou începând cu data de 1 iunie, iar printre deciziile luate de autorități se numără și cea privind renunțarea la masca de protecție în spațiile închise. Care sunt condițiile în care românii pot face acest lucru?

Cine poate renunța la masca de protecție în interior?

În spațiile deschise, masca de protecție nu mai este obligatorie, cu excepția locurilor foarte aglomerate.

În privința spațiilor închise, dacă până acum masca de protecție trebuia purtată indiferent de situație, de la 1 iunie, persoanele care lucrează în spații închise și care sunt vaccinate anti-Covid-19 pot renunța la mască, însă cu condiția ca în locul unde își desfășoară activitatea să fie maximum 5 persoane și să nu fie permis accesul altor persoane. Astfel, în spațiile închise comune, masca de protecție este în continuare obligatorie.

În plus, este important ca, în această situație, oamenii să renunțe la mască doar dacă au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare anti-Covid-19.

Citeste si: Masca de protecție, din nou obligatorie în România? Un medic cunoscut dă peste cap tot ce știam până acum: „Purtatul măștii devine în continuare o necesitate!”

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Autoritățile au precizat că este nevoie ca în continuare regulile de igienă să fie respectate la locul de muncă, astfel încât să fie prevenită răspândirea coronavirusului în comunitate. 

"Se propune exceptarea de la obligativitatea purtării măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în

toate spațiile închise comune.
De asemenea, se propune ca organizarea activității la locul de muncă, să fie realizată cu respectarea prevederilor legale emise de autoritățile competente în ceea ce privește prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2, pentru asigurarea securității și sănătății în muncă a lucrătorilor, ținând cont și de gradul de vaccinare al angajaților de la acel loc de muncă, atestat prin certificat de vaccinare împotriva virusului SARSCoV-2 prezentat de salariații pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și de numărul de angajații aflați în intervalul de 90 de zile de
la data testului pozitiv, pentru salariații care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-COV-2, care dețin și prezintă angajatorului adeverință eliberată de medicul de familie."
, se arată în documentul oficial aprobat de autorități. 

Citeste si: Masca ar trebui să fie obligatorie pentru copii? Un cunoscut medic atenționează: „Situația devine complicată!”