Cum se scrie corect gramatical: doisprezece sau douăsprezece?

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 25 iul 2022, 11:00

Doisprezece sau douăsprezece? Dumneavoastră știți cum se scrie corect, din punct de vedere gramatical, acest numeral?

Numeralul cardinal ”12” crează destul de multe probleme românilor. Nu toată lumea știe care este forma corectă, atunci când îl scriem sau când îl pronunțăm. Așadar, care este varianta bună: doisprezece sau douăsprezece? 

Doisprezece sau douăsprezece? Care este varianta corectă?

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, numeralul cardinal ”12” are mai multe înțelesuri. Tocmai de aceea, sunt persoane care nu știu cu exactitate când trebuie scris ”doisprezece” și când se folosește ”douăsprezece”. 

Pentru început, haideți să vedem care este explicația acestui numeral în Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

doisprezece/ douăsprezece: ”Număr având în numărătoare locul între unsprezece și treisprezece”.

  • Adjectival: Are doisprezece copii.
  • Cu valoare de numeral ordinal: Secolul doisprezece.
  • Intră în componența numeralului adverbial: De douăsprezece ori.
  • Intră în componența numeralului distributiv: Câte doisprezece oameni.
  • Substantivat: Trei de doisprezece.

Așadar, ambele forme sunt corecte, dar trebuie folosite în

situații diferite. Ca să nu vă încurcați și să scrieți întotdeauna corect, din punct de vedere gramatical, trebuie să știți câteva reguli, pe care vi le vom explica mai jos.

Cum folosim corect numeralul ”12”

Atunci când ne referim la substantive feminine sau neutre, întotdeauna vom folosi ”douăsprezece”. De exemplu, forma corectă este ora douăsprezece, clasa a douăsprezecea, douăsprezece fete, douăsprezece ferestre, douăsprezece minute, douăsprezece bluze, douăsprezece scaune, douăsprezece puncte, etc.

În cazul în care numeralul însoțește substantive de genul masculin, vom spune și vom scrie mereu ”doisprezece”. Astfel, vom avea doisprezece căţei, doisprezece copii, doisprezece polițiști, doisprezece oameni, etc.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Există și o formă colocvială a acestui numeral. Este vorba despre celebul ”doișpe”, folosit indiferent de genul substantivului. 

Trebuie să știți că, din punct de vedere gramatical, ”doișpe” nu există și prin urmare, este o formă incorectă pe care o folosesc foarte mulți români. 

Chiar dacă la prima vedere, folosirea incorectă a acestui numeral nu pare o greșeală atât de gravă, totuși ea poate fi considerată chiar un dezacord. 

Imaginați-vă cum sună ”ei plânge”, în loc de ”ei plâng” sau ”ele merge”, în loc de ”ele merg”. Ei bine, la fel de deranjant este și ”doisprezece scaune”, ”doisprezece puncte” sau ”douăsprezece oameni”. 

Aceste greșeli sunt foarte ușor de corectat, dar fiecare persoană ar trebui să gândească logic, atunci când folosește numeralul ”12”. 

Astfel, niciodată nu vom spune ”un om are doi scaune la masă”, ci ”un om are două scaune la masă”.

Tocmai de aceea, în loc de ”două” vom pune ”douăsprezece”, și nu ”doisprezece”. 

O greșeală foarte frecventă este legată de oră sau de ziua din calendar. Astfel, așa cum nu spunem că ”e ora doi”, ci ”e ora două”, tot la fel, corect este ”ora douăsprezece”, nu ”ora doisprezece”. 

De asemenea, forma corectă este întotdeauna ”două iunie” și ”douăsprezece iunie”, nicidecum ”doi iunie” sau ”doisprezece iunie”, pentru că numeralul este legat de substantive feminine. 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.