Prima mare sarbatoare a anului a fost Invierea Domnului, insa vor urma alte doua sarbatori importante aflate in stransa legatura cu Invierea Domnului si care pica in date diferite in fiecare an, in functie de Sfintele Pasti, Inaltarea Domnului si Pogorarea Sfantului Duh sau Rusaliile.
Conform calendarului crestin-ortodox, in luna iunie 2021, vor fi praznuite cinci mari sarbatori, marcate cu cruce rosie si alte cinci sarbatori marcate cu cruce neagra, pe care credinciosii crestin-ortodocsi le vor respecta cu evlavie, asa cum indeamna randuiala Bisericii Ortodoxe.
Astfel, cele cinci praznice importante, marcate cu cruce rosie sunt: Inaltarea Domnului care se va suprapune anul acesta cu sarbatoarea Sfantului Mucenic Timotei, episcopul Prusiei, Pogorarea Sfantului Duh, sau Rusaliile (20-21 iunie), Sfanta Treime (21 iunie), Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (24 iunie) si Sfintii Petru si Pavel (29 iunie). Iar cele cinci sarbatori marcate cu cruce neagra sunt: Sfintii Zotic, Atal, Camasis si Filip de la Niculitel (4 iunie), Aducerea moastelor Sfantului Teodor Stratilat (8 iunie), Inceputul Postului Sfintilor Petru si Pavel si Sfantul Grigorie Dascalul (22 iunie), Sfantul Mucenic Eusebie (22 iunie), Soborul celor
Inaltarea Domnului (sau Ispas)
Potrivit fresh24.ro, anul acesta Inaltarea Domnului se praznuieste pe data de 10 iunie, la 40 de zile de la Sfintele Pasti, in cea de-a sasea saptamana de la Inviere. Mai este cunoscuta in popor si drept sarbatoarea de Ispas, dar totodata marcheaza si Ziua Eroilor, care s-au jertfit pentru patrie, de-a lungul veacurilor.
Biserica Ortodoxa a randuit ca in aceasta zi importanta in care se sarbatoreste Inaltarea Domnului, crestinii sa se salute cu apelativele: "Hristos S-a inaltat!" si respectiv "Adevarat S-a inaltat!".
Inaltarea Domnului are o semnificatie deosebita si extrem de importanta. Iisus Hristos S-a inaltat la ceruri de pe Muntele Maslinilor, sub privirile Apostolilor Sai si a doi Ingeri, care le-au spus ucenicilor sa nu se intristeze pentru despartire, deoarece Mantuitorul va veni a doua oara.
"Din Sfanta Scriptura aflam ca Mantuitorul Si-a ridicat mainile, binecuvantandu-i pe ucenici, iar pe cand ii binecuvanta S-a inaltat la cer (Luca 24, 51), in timp ce un nor L-a facut nevazut pentru ochii lor (F.A. 1,9). Adeseori Dumnezeu le-a vorbit oamenilor din nor, fenomen prin care se manifesta energiile divine, menite sa reveleze prezenta Divinitatii, dar sa o si ascunda.", potrivit crestinortodox.ro
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Rusaliile sau Pogorarea Sfantului Duh
Daca Inaltarea Domnului se praznuieste intotdeauna la 40 de zile de la Invierea Domnului, Rusaliile sau Pogorarea Sfantului Duh se sarbatoreste mereu la 50 de zile de la Sfintele Pasti, tocmai dea aceea mai poarta si denumirea de Cincizecime. Este o alta mare sarbatoare crestina cu o insemnatate aparte, ce presupune coborarea Sfantului Duh peste cei 12 Apostoli ai lui Iisus Hristos.
In acest an, Rasaliile se vor praznui in zilele de 20-21 iunie. Prima de de Rusalii se sarbatoreste intotdeauna intr-o zi de duminica, iar cea de-a doua intr-o zi de luni, ce mai poarta si numele de Lunea Sfantului Duh, ce reprezinta a treia persoana a Sfintei Treimi, sau sarbatoarea Sfintei Treimi, asa cum apare in calendarele crestin-ortodoxe.Citeste si: Când pică în 2021 Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare care are loc după Paște