ANUNȚ: Se schimbă vârsta de pensionare pentru femei! Când intră în vigoare noua lege?

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 26 iul 2022, 06:15
Varsta de pensionare ar putea fi egalizata pentru toti romanii, incepand cu 2030

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a dezvăluit cum se schimbă vârsta de pensionare pentru femei. Iată cum va fi modificată legea pensiilor în perioada următoare.

Raluca Turcan, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a oferit mai multe detalii cu privire la modificarea vârstei de pensionare pentru femei. Fiind un subiect intens dezbătut în ultima perioadă, ministrul Muncii a făcut noi precizări, astfel încât lucrurile să fie cât se poate de clare.

Totul despre schimbarea vârstei de pensionare pentru femei. Ce s-ar putea întâmpla până în 2030?

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că au fost create premisele legale pentru egalizarea vârstei de pensionare, la 65 de ani, pentru toți românii.

Modificarea legii ar urma să între în vigoare în viitorul apropiat.

Potrivit bugetul.ro, ministrul Muncii Raluca Turcan a afirmat că au fost create premisele egalizării vârstei de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Modificările ar urma să fie implementare până la începutul anului 2030, mai exact până în luna ianuarie, astfel că Raluca Turcan vorbește despre o creștere graduală a vârstei de pensionare. 

„În prezent, sunt 2 prevederi care reglementează vârsta de pensionare.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii care prevede că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei.

Pentru femei, atingerea acestei vârste se realizează până în ianuarie 2030 prin creşterea graduală vârstelor standard de pensionare.

În același timp, există DECIZIA CCR nr. 387/2018 care stabilește că sintagma „condiţii de vârstă standard” nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiţii identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Ca atare, au fost create premisele egalizării vârstei de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.”

, a menționat, Raluca Turcan, pentru Bugetul.ro.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum se va calcula vârsta de pensionare după legea nouă?

Raluca Turcan anunța săptămâna trecută că vârsta de pensionare pentru femei și bărbați va fi egalizată la 65 de ani, până în 2030. Astfel, femeile și bărbații ar trebui să iasă la pensie la aceeași vârstă, fără să mai existe diferențe.

În momentul de față, în foarte multe țări ale Europei vârsta de pensionare a femeilor nu este egală cu cea a bărbaților.

Citeste si: Se schimbă vârsta de pensionare pentru femei! Raluca Turcan a făcut anunțul

„Nu poți să scrii lucrul acesta, întrucât pe actuala Lege noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030.

Așadar, nu vârsta de 62 de ani la femei, ci egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani. Suntem deja în acest proces. Acum este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, când vârsta de pensionare pentru bărbați și femei va fi aceeași.

Doar România și Polonia mai sunt țări în care vârsta de pensionare nu este aceeași pentru femei și pentru bărbați”, a declarat Raluca Turcan.

Astfel, legea privind egalizarea vârstei de pensionare ar urma să fie modificată în perioada următoare. 

Citeste si: Anunț de ultimă oră! Cresc pensiile în 2022? Raluca Turcan a dat vestea în urmă cu puțin timp