Marele secret al merelor caramelizate. Cum le faci perfecte, la fel ca acești bucătari

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 25 iul 2022, 20:35

Merele caramelizate pot fi preparate și acasă, dacă țineți cont de un secret al bucătarilor. Iată ce trebuie să faceți, ca să obțineți desertul perfect.

Merele caramelizate reprezintă unul dintre deserturile care ne aduc aminte de copilărie. Dacă adorați gustul acestora, dar nu ați încercat încă să le preparați acasă, nu este timpul pierdut!

Care este secretul merelor caramelizate

Acest desert este o adevărată încântare a simțurilor. Mirosul de zahăr caramelizat nu are cum să nu fie pe placul tuturor.

Chiar și cei mai mofturoși vor fi convinși să mănânce mere, măcar de dragul caramelului.

Este un desert care se face extrem de rapid, dar trebuie să știți și un secret al bucătarilor, dacă vreți ca merele caramelizate să vă iasă exact ca la carte.

Cel mai important aspect al acestei rețete este, bineînțeles, felul în care veți carameliza zahărul. Pare un procedeu extrem de ușor și la îndemâna oricui, dar sunt multe persoane care nu reușesc să obțină caramelul perfect.

Secretul constă în stropirea zahărului cu apă, după ce l-ați pus în tigaie, să se caramelizeze.

Cum se prepară merele caramelizate

Acum, că ați aflat secretul caramelului perdect, haideți să vedem, pas cu pas, cum se prepară merele caramelizate.

Iată de ce ingrediente veți avea nevoie:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • câteva mere, de mărime medie
  • 200 g de zahăr
  • câteva linguri de apă
  • bombonele colorate sau nucă măcinată
  • bețișoare pentru frigărui

Mod de preparare:

Pentru a carameliza zahărul, aveți nevoie de o tigaie de teflon sau de o cratiță din inox, care să nu se lipească. Puneți zahărul și lăsați-l pe foc mediu, să se topească.

Din când în când, stropiți-l cu apă. Nu uitați să amestecați în el, ca să nu se lipească. Nu-l lăsați mult pe foc, pentru că riscați să se ardă și să devină amar. Va fi gata, când vedeți că a devenit maroniu.

Merele se spală și se șterg cu un șervețel, ca să scăpați de excesul de apă. În fiecare măr, veți înfige câte un bețișor pentru frigărui.

Luați fiecare măr în parte și treceți-l prin caramel, pe toate părțile. Merele trebuie să fie acoperite cât mai bine cu zahărul caramelizat.

Înainte ca zahărul să apuce să se întărească, presărați pe fiecare măr bombonele colorate sau nucă măcinată cât mai fin.

Dacă vreți să faceți mere caramelizate de culoare roșie, trebuie doar să puneți puțin colorant alimentar în caramel.

O rețetă mai sofisticată a acestui desert presupune prepararea unui sos din zahăr, unt și frișcă lichidă.

Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • câteva mere
  • 200 g de alune
  • 100 g de zahăr
  • 100 g de unt
  • două linguri de frișcă lichidă

Spălați merele și curățați-le de coajă. După aceea, le puneți la fiert în apă, pentru aproximativ 15 minute. Când sunt gata, le lăsați să se scurgă. Între timp, pregătiți sosul de caramel.

Puneți zahărul într-o tigaie, pe foc mediu, și lăsați-l să se caramelizeze. În momentul în care devine maroniu, adăugați untul. Când untul se topește, puneți și frișca lichidă și lăsați sosul să se lege.

Treceți fiecare măr prin sos și apoi, imediat, prin alunele măcinate.