Avocata Elena Radu a deschis un proces în instanță, dând în judecată CNSU şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Avocata a cerut anularea art.15 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Deși inițial avocata nu a avut câștig de cauză, acum, decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost în favoarea ei.
Ce ordin dat de Raed Arafat, șeful DSU, a fost anulat de Înalta Curte de Casație și Justiție?
Avocata Elena Radu a contestat o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) din februarie 2021 în care se făcea referire la lista țărilor sau zonelor cu risc epidemiologic ridicat, fiind stabilite o serie de reguli în ceea ce privește aplicarea carantinei în cazul persoanelor care soseau în România.
Mai excat, hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) din 11 februarie 2021 le impunea românilor care veneau în țară din zonele de risc epidemiologic să prezinte un rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte pentru a putea ieși mai repede din carantină. Cei care făceau acest lucru puteau sta în carantină doar 10 zile. Persoanele care nu prezentau un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR erau nevoite să intre în carantină la domiciliu sau la o locaţie declarată pentru o perioadă de 14
zile.Citeste si: Vești proaste pentru români. Ministrul Sănătății a făcut anunțul! Ce se intampla cu cei NEVACCINATI
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Acțiunea avocatei a fost respinsă inițial de Instanţa de fond, Curtea de Apel Bucureşti, motiv pentru care aceasta a făcut recurs, iar acum, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât să anuleze ordinul, avocata Elena Radu având câștig de cauză.
„Admite recursul declarat de Radu Elena împotriva sentinţei civile nr. 814 din 25 mai 2021, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal.
După ce a analizat cu atenție cazul, secţia de contencios administrativ a Curții Supreme a decis să anuleze ordinul semnat de Raed Arafat în luna februarie 2021.