Cât este alocația pentru copii în România? Valoarea la care vor ajunge alocațiile după ce vor fi majorate

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 23 iun 2021, 16:54
Valoarea alocației pentru copii în România
Sursa: Unsplash

Guvernul a luat decizia ca alocațiile copiilor să nu mai crească începând cu data de 1 iulie. Cât este alocația pentru copii în prezent?

Guvernul României are în plan creșterea alocațiilor în mai multe etape, însă în 2021, copiii nu vor primi mai mulți bani din partea statului. Iată ce valoare are alocația pentru copii în 2021, în funcție de vârstă.

Cât este alocația pentru copii în 2021? 

Alocațiile pentru copii ar fi trebuit să fie majorate la începutul lunii iulie, însă premierul Florin Cîțu a anunțat că acest lucru nu se poate întâmpla din cauza bugetului actual care deja a fost aprobat și care nu prevede o nouă

creștere a alocațiilor de stat. Astfel, premierul României, Florin Cîțu, a precizat că alocațiile nu vor mai crește pentru că au fost deja majorate cu 20% la începutul anului, iar valoarea acestora se va modifica începând cu luna ianuarie a anului 2022.

Cu toate că se vorbește frecvent despre creșterea alocațiilor, puține persoane știu care este valoarea alocațiilor în România, la momentul actual. În funcție de vârstă, copiii din România primesc o sumă diferită de bani.

Mai exact, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani primesc 214 lei din partea statului, în timp ce pentru copiii care au până în 2 ani sau care au handicap, alocația este în valoare de 427 de lei. 

Citeste si: Vești bune pentru părinții care vor să-și trimită copiii la grădiniță. Statul le va oferi VOUCHERE, a anunțat Marcel Ciolacu

După o analiză în detaliu, autoritățile au ajuns la concluzia că alocațiile copiilor trebuie să crească, având în vedere că valoarea alocațiilor în România este mult mai mică în comparație cu alte state ale Uniunii Europene. În acest context, în luna septembrie a anului 2020, Guvernul Orban a adoptat OUG 123/2020 prin care se dorea dublarea alocațiilor de la acea dată, dar și majorarea alocațiilor în cinci etape. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Inițial, cele 5 etape în care alocațiile pentru copii ar fi trebuit majorate erau: august 2020, ianuarie 2021, iulie 2021, ianuarie 2022 și iulie 2022. 

Dacă primele două etape au fost respectate, creșterea alocațiilor pentru copii programată pentru iulie 2021 a fost amânată. Autoritățile dau asigurări că alocațiile pentru copii vor crește începând cu anul 2022, luna ianuarie.

Valoare alocație pentru copii. Cu cât vor crește în anul 2022?

În momentul de față, valoarea alocațiilor pentru copii este de 214 lei pentru copiii între 2 și 18 ani și 427 de lei pentru copiii care nu au împlinit 2 ani sau care au handicap.

Potrivit schemei prezentate de Guvern, alocațiile ar urma să fie majorate în fiecare etapă cu câte 20%. Acest lucru înseamnă că, în varianta finală, copiii cu vârsta până în 2 ani, dar și cei cu handicap ar urma să primească 600 de lei din partea statului, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani ar urma să primească 300 de lei, asta în condițiile în care merg  la liceu sau la școala profsională. 

De ce nu au mai crescut alocațiile pentru copii în iulie 2021?

Majorarea alocațiilor în iulie 2021 este subiectul care a stârnit foarte multe controverse în spațiul public, mai ales după ce Guvernul Cîțu a anunțat că această creștere nu va mai avea loc. Opoziția a criticat dur decizia autorităților, însă premierul României, Florin Cîțu, a precizat că nu există resursele financiare necesare pentru ca alocațiile să fie majorate. 

„Aici nu va trebui să existe niciun fel de discuţie, bugetul a fost aprobat şi alocaţiile au crescut la începutul anului cu 20%, este ceea ce avem în buget în acest moment, este un amendament care a trecut în Parlament, celelalte propuneri erau propuneri care ţin de PSD. Mă aştept ca membrii coaliţiei să susţină programul de guvernare al acestei coaliţii, să susţină obiectivele pe care ni le-am asumat în faţa partenerilor noştri internaţionali şi nu să susţină legi ale PSD.”,  declara premierul României, Florin Cîțu, în momentul în care a anunțat amânarea creșterii alocațiilor din iulie 2021, potrivit stirileprotv.ro.

Citeste si: OFICIAL: Alocațiile copiilor se vor majora cu 20%. De când va intra în vigoare această decizie?