S-au afișat subiectele și baremul de corectare la Evaluarea Națională 2021, la Limba maternă. Vezi cum se rezolvau corect subiectele

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 25 iun 2021, 15:07
Examenul la limba maternă este ultima probă a Evaluării Naționale 2021
Sursa: unsplash

Evaluarea națională 2021 se încheie vineri, 25 iunie 2021, cu proba la limba maternă. Iată ce subiecte au primit elevii și cum arată baremul de corectare.

Subiectele la limba maternă pe care elevii de clasa a VIII-a le vor avea de rezolvat în cadrul Evaluării Naționale 2021 urmează să fie publicate imediat după terminarea examenului. Acestea vor fi prezentate în timp real și pe kanald.ro.

UPDATE: Ministerul Educației a afișat subiectele și baremele de corectare la limba maternă. Acestea pot fi descărcate de AICI. 

Subiecte Evaluarea Națională 2021, proba la limba maternă

Elevii de clasa a VIII-a care aparțin minorităților naționale susțin pe 25 iunie 2021 Evaluarea Națională, proba la limba maternă. Aceasta este ultima probă de examen, astfel că emoțiile vor lua sfârșit pentru absolvenții de clasa a VIII-a.

Subiectele la limba maternă, dar și baremul de corectare conform edu.ro

vor fi publicate atât pe site-ul Ministerului Educației, cât și pe Kanald.ro.

În acest an, Ministerul Educației a decis să schimbe complet structura subiectelor de la Evaluarea Națională, astfel încât să fie făcută o evaluare cât mai corectă a elevilor de gimnaziu. Astfel, subiectele de la limba și literatura română, matematică și limba maternă au fost construite după modelul testelor PISA. Aceste teste nu țin cont de un anumit curriculum şcolar, ci vor să testeze felul în care elevii se pot descurca în viața reală, în diferite situații practice, astfel că

le este evaluată creativitatea. 

La Evaluarea Națională 2021, elevii au primit subiectele sub forma unei broșuri, lucru care se va întâmpla și în cadrul probei la limba maternă. Practic, absolvenții de clasa a VIII-a pot rezolva subiectele direct pe broșură, dar pot solicita și pagini suplimentare în cazul în care au nevoie de mai mult spațiu pentru a-și redacta lucrarea.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Proba la limba maternă este susținută de toți elevii de clasa a VIII-a care aparțin minorităților naționale. Accesul elevilor în sala de examen se face în intervalul 8-8:30, iar proba începe la ora 9. În acest an, probele Evaluării Naționale durează cu 15 minute mai mult. Astfel, între 9 și 9:15, absolvenții de gimnaziu trebuie să completeze caseta cu datele de identificare, iar profesorii supraveghetori trebuie să verifice dacă datele au fost scrise în mod corect.

Citeste si: Evaluarea Națională 2021. La ce oră trebuie să ajungă elevii în clasă la proba scrisă a Limbii materne?

Evaluarea Națională 2021. Când vor fi afișate rezultatele?

Chiar dacă vor scăpa de stresul asociat examenelor, emoțiile nu se vor încheia pentru elevi după ultima probă a Evaluării Naționale 2021. Absolvenții de gimnaziu vor aștepta cu nerăbdare afișarea rezultatelor.

Primele note vor fi publicate pe 29 iunie 2021, atunci când vor fi afișate rezultatele înaintea contestațiilor. Elevii care nu sunt mulțumiți de nota obținută pot depune contestație. Regulamentul spune că elevii pot contesta notele pe data de 29 iunie, între orele 16:00-19:00, iar pe 30 iunie, contestațiile pot fi depuse în prima parte a zilei, mai exact în intervalul orar 08:00-12:00. 

Între 30 iunie și 4 iulie 2021 va avea loc soluționarea contestațiilor, iar pe 4 iulie vor fi afișate rezultatele finale.

Evaluarea Națională 2021. Ce le este interzis elevilor să facă în ziua examenului?

Elevii care susțin probele Evaluării Naționale 2021  trebuie să respecte mai multe reguli. Aceștia nu au voie să intre în sala de examen cu ghiozdane, ci sunt obligați să își depoziteze lucrurile personale într-un spațiu special amenajat. Absolvenții de gimnaziu nu au voie să aibă asupra lor materiale ajutătoare sau telefoane mobile, nu au voie să comunice cu ceilalți participați la examen. Ministerul Educației a anunțat că orice tentativă de fraudă se pedepsește cu eliminarea candidatului din examen și notarea lucrării cu nota 1. 

Citeste si:// SUBIECTE MATEMATICĂ la Evaluarea Națională 2021// Barem de corectare conform edu.ro. Verifică dacă ai făcut corect exercițiile și problemele