Noua tulpina Lambda a coronavirusului, identificata initial in America De Sud, a ajuns si in Europa! Ce avertisment au lansat specialistii OMS!

Autor: Ana Filip
Actualizat: 27 iul 2022, 14:25
OMS a depistat o noua tulpina a coronavirusului, in Peru si este considerata o varianta „de interes”
Sursa: unsplash.com

Lambda este cea mai noua varianta a coronavirusului identificata de OMS s-a extins deja in circa 27 de tari.

Noua tulpina a virusului SARS-CoV-2 descoperita de Organizatia Mondiala a Sanatatii a aparut initial in America Latina, mai exact in Peru, in luna august a anului trecut, insa treptat s-a raspandit in tot mai multe state sud-americane, potrivit Euronews.

Noua tulpina a coronaviruslui, denumita Lambda de catre OMS, a ajuns si in Europa!

Cea mai recenta varianta a virusului SARS-CoV-2 a ajuns si pe continentul european, unde deja multe tari se confruntau cu extinderea rapida a tulpinei Delta, cea provenita din India.

Insa pentru moment nu s-au efectuat studii ample pentru varianta Lambda, astfel incat specialistii in domeniul sanatatii nu cunosc inca in ce masura aceasta tuplpina poate reprezentat un motiv de ingrijorare pentru centatenii europeni.
In prezent, Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a trecut noua varianta Lambda a coronavirusului pe lista celor ingrijoratoare, ci a lasat-o deocamdata pe lista variantelor de interes, ceea ce reprezinta faptul ca aceasta a fost doar indentificata in mai multe tari europene, insa urmeaza sa fie analizata pentru a se sti cat de contagioasa este pentru populatie.

Conform Organizației Panamericane de Sanatate (OPS), tulpina Lambda a fost decoperita pentru prima data in Peru, anul trecut, iar anul acesta a fost depistata in 82% din probele de laborator efectuate in lunile mai si iunie.
Totodata, Jairo Mendez, consilierul regional al OPS pentru bolile virale emergente, a precizat in data de 30 iunie ca tulpina Lambda a fost decoperita în opt state din America de Sud si Caraibe, si a aparut sporadic si in alte tari din regiune.

Citeste si: Varianta Delta a virusului Covid se răspăndește cu rapiditate în Europa. Autoritățile au decis carantinarea cetățenilor care vin din această țară

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Este posibil să aibă o capacitate de transmitere crescută. Este un fenomen care nu a fost încă bine studiat și documentat și nu putem face o comparație cu alte variante, cum ar fi Gamma și Delta. Insistăm asupra faptului că răspândirea virusului și o creștere a numărului de cazuri sunt influențate de mai mulți factori. Din acest motiv, insistăm ca eforturile de control al epidemiei să însemne control și reducere a transmiterii", a

declarat Jairo Mendez, potrivit digi24.ro

Autoritatile din domeniul Sanatatii Publice din Anglia au transmis recent ca au fost descoperite cateva cazuri de infectare cu noua tulpina Lambda a coronavirusului și au declarat ca aceasta are ar avea o posibila transmitere crescuta si totodata o rezistenta mai mare la anticorpii neutralizanti, insa cu toate acestea mai este inca nevoie de studii aprofundate.

Citeste si: Lovitură puternică pentru tineri! Valul 4 al pandemiei afectează în mare parte populația tânără. Situația este dramatică la nivel național