Sarbatoare marcata cu cruce neagra, joi, 8 iulie 2021. Crestinii ortodocsi praznuiesc doi mari Sfinti facatori de minuni! Rugaciunea ce poate fi spusa pentru sanatate!

Autor: Ana Filip
Actualizat: 07 iul 2021, 18:48
Biserica ortodoxa ii cinsteste astazi, 8 iulie 2021, pe Sfintii Epictet si Astion
Sursa: doxologia.ro

Sarbatoare importanta marcata in calendarul ortodox cu cruce neagra pe 8 iulie 2021. Sunt praznuiti Sfintii Epictet si Astion.

Potrivit calendarului crestin-ortodox, in fiecare an la data de 8 iulie, Biserica Ortodoxa ii cinsteste pe Sfintii Epictet si Astion, dar ii pomeneste si pe Sfantul Mare Mucenic Procopie si pe mama sa, Sfanta Teodosia, Sfintii doi tribuni Antioh si Nicostrat, Sfantul Mucenic Avda, Sfantul Teofil, Sfantul Mucenic Anastasie din Ioanina. In acest an, praznicele enumerate mai sus pica intr-o zi de joi, in a treia saptamana de la Rusalii.

Sarbatoarea joi, 8 iulie 2021. Cine au fost Sfintii Epictet si Astion

Conform crestinortodox.ro, Sfintii Epictet si Astion sunt considerati de Biserica Ortodoxa ca fiind cei mai vechi martiri care au aparat crestinismul cu propria viata si au patimit in anul 290, di cauza persecutiei Imparatului Diocletian, desfasurata intre anii 284 si 305. Cei doi Sfinti au fost intemnitati si obligati sa renunte la credinta in Dumnezeu, insa pentru ca au refuzat categoric, acestia s-au jertfit pentru Hristos in cetatea Halmyris, situata pe malul Dunarii, ce se numea in acele vremuri Almyra.


Sfantul Epictet provenea din partea Rasaritului si dupa ce a fost hirotonit preot, acesta a inceput sa vindece orbii, ologii si oamenii demonizati.
Sfantul Astion provenea din familia unui senator roman si a decis sa treaca la crestinism dupa ce l-a intalnit pe preotul Epictet, alaturi de care va ajunge in cetatea Halmyris. Peste ani, dupa ce a devenit preot, si Sfantul Astion a inceput sa savarseasca minuni, vindecand bolnavi.

Astazi, moastele Sfintilor Epictet si Astion sunt se afla adapostite in incinta Manastirii Halmyris, iar la Constanta, in tara noastra, au ramas doar cateva particele din Sfintele lor moaste.

Citeste si: Care sunt, de fapt, cele mai puternice rugăciuni ale lui Arsenie Boca

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rugaciune catre Sfintii Epictet si Astion

In aceasta zi, in care sunt cinstiti Sfintii Epictet si Astion, crestinii ortodocsi aflati la vreme de grele incercari si boli grave, pot inchina rugaciuni catre cei doi Sfinti martiri pentru a primi grabnic ajutor.

"Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, cautati acum spre noi, cei ce cu umilinta cadem inaintea sfintei voastre icoane si cinstim sfintele voastre moaste si ca unii ce v-ati invrednicit de mare cinste inaintea Atotputernicului Dumnezeu, rugati-va Acestuia sa ne izbaveasca de toate necazurile si primejdiile si sa dea iertare de pacate

sufletelor noastre. Si ca cei ce sunteti podoaba si ocrotitorii tinutului Dobrogei, impreuna cu sfintii martiri Zotic Atal, Camasie si Filip, purtati de grija multimii credinciosilor ce va aduc voua cinstire.
Primiti acum prinosul nostru de dragoste, lauda si multumire catre milostivul Dumnezeu si prin darul celui Atotputernic, vindecati bolile noastre sufletesti si trupesti, dupa cum ati vindecat si copila acelui mare dregator. Si precum in timpul vietii voastre multime de oameni ati vindecat, asemenea vindecati si sufletele noastre cele asuprite de patimi si dureri.
Si dupa cum prin viata curata, credinta si sfanta nevointa, ati biruit puterea vrajmasilor diavoli si ati castigat mila Dumnezeului nostru Celui in Treime slavit, asa si pe noi intariti-ne in credinta si ajutati-ne sa fim biruitori in lupta cu pacatul, spre castigarea virtutilor in locasurile ceresti. Ca impreuna cu voi sa cantam lui Hristos Dumnezeu in Imparatia cea fara de sfarsit, ca Lui I se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, impreuna cu Cel fara de inceput al Lui Parinte si cu Preasfantul si Bunul si de viata Facatorul Lui Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin"
, potrivit crestinortodox.ro

Citeste si: CALENDAR creștin ortodox iulie 2021. Ce sărbători religioase sunt în luna iulie 2021?