ANUNȚUL care afectează milioane de români! Aceste produse vor fi scoase de pe piața din România. Legea a intrat deja în vigoare

Autor: Ana Dinu
Produsele de plastic vor fi interzise in România

Produsele din plastic vor fi scoase de pe rafturile magazinelor din România, potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna. Directiva europeană a intrat în vigoare la începutul lunii, însă în țara noastră nu s-au luat măsuri în acest sens.

În urma adoptării Directivei europene care interzice utilizarea produselor din plastic a intrat în vigoare la începutul lunii iulie. Astfel, de pe rafturile magazinelor din România ar fi urmat să fie scoase toate produsele de unică folosință, potrivit ministrului Mediului. Ei bine, până în acest moment nu s-a concretizat.

Când vor fi interzise produsele din plastic în România?

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a postat pe pagina de Facebook un mesaj prin care anunță că produsele de plastic vor fi interzise ”în curând” și în România.

Acesta a mai precizat că draftul actului normativ necesită consfătuiri cu cei implicați, astfel draftul se află în faza de avizare interminsterială.

Tanczos Barna a avut, miercuri, o ședință organizată de Green Report la care au participat repezentanții Asociației Berarii României, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare, Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu, precum și reprezentanți ai producătorilor de ambalaje, a reciclărilor și din industria HoReCa.

În cadrul ședinței principalul subiect a fost despre ambalajele acceptate de normele europene și de creșterea costurilor pentru anumite ambalaje. Totodată, s-a adus în discuție și cerințele de marcare, răspunderea extinsă a producătorilor, fluxul materialelor din amblaje, calitatea acestora, precum și costurile pe care le implică sortarea și reciclarea acestora.

Citeste si: Produsele pe care românii nu le vor mai găsi pe rafturile din magazine din iulie. Decizia a fost luată de Uniunea Europeană

Ce produse vor fi interzise pe rafturile magazinelor din România?

Potrivit Directivei 2019/ 904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului care a fost adoptată în urmă cu doi ani și prevede mai multe categorii de produse.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- bețișoare de urechi, farfurii și tacâmuri de unică folosință;

- baloane și bețe pentru acestea;

- ambalaje de mâncare, pahare din plastic pentru băuturi;

- alte ambalaje pentru băuturi;

- filtre de țigări;

- pungi de plastic, ambalaje de plastic;

- șervețele umede și alte produse de igenă din plastic.

Documentul mai prevede că statele membre UE trebuie să ia măsuri pentru a reduce consumul anumitor materiale plastice de unică folosință pentru care nu există nicio altă alternativă, precum căni de băut, inclusiv huse și capace și recipiente cu alimente pentru consum, dar și să menționeze consumul acestor produse de uz unic, precum și mărsurile luate și raportează progresele către Comisia Europeană.

Citeste si: Produsele pe care românii nu le vor mai găsi pe rafturile din magazine din iulie. Decizia a fost luată de Uniunea Europeană