// Sfântul Pantelimon rugăciune // Cine trebuie să se roage la Sfântul Pantelimon

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 28 iul 2022, 01:40
Sfântul Pantelimon
Sursa: crestinortodox.ro

Sfântul Pantelimon rugăciune. Sfântul Pantelimon, patronul spiritual al medicilor şi protectorul bolnavilor, este serbat în fiecare an pe 27 iulie.

UPDATE Ziua de Sfântul Pantelimon se apropie! Iată tot ce trebuie să știe credincioșii despre această importantă sărbătoare:

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon  a fost un martir, originar din orașul Nicomidia al Bitiniei. Biserica Apuseană îl consideră unul dintre cei Paisprezece ajutători, în timp ce în Biserica Orientală este considerat unul dintre Doctorii fără de arginți. Este unul dintre cei mai populari sfinți ortodocși, cei care îl invocă cel mai mult fiind cei bolnavi.

Fiind protectorul bolnavilor, cei care trebuie să se roage la Sfântul Pantelimon sunt, în general, oamenii care au afecțiuni.

Sfântul Pantelimon rugăciune. Cine a fost Sfântul Pantelimon

Născut în anul 275 d.Hr, Sfântul Pantelimon se numea Pantoleon. S-a născut în orașul Nicomidia din Bitinia, care era parte a Imperiului Roman de Răsărit.

Și-a găsit sfârșitul decapitat, fiind unul dintre martiri. A murit în anul 305 d.Hr.,

la numai 30 de ani.

Pantoleon a fost fiul unui păgân bogat, Eustorgius din Nicomidia, și al unei mame creștine, Sf. Eubula. De la mama lui, Pantoleon a primit o educație creștină aleasă. După ce aceasta a murit, Pantoleon a uitat învățăturile creștine pe care le-a primit de la mama lui și a ajuns, ca și tatăl lui, să se închine la idoli. Tatăl lui l-a trimis la școlile vremii, acolo unde a studiat filozofia și a ajuns ucenicul unui medic renumit pe nume Eufrosinos, care l-a inițiat în toate secretele medicinei.

Fiind discipolul lui Eufrosinos, tânărul Pantoleon a devenit medic al împăratului roman Galerius.

Pantoleon l-a cunoscut pe bătrânul preot Ermolae, care a devenit ulterior episcop al bisericii din Nicomidia. Preotul Ermolae i-a reamintit lui Pantoleon învățăturile de credință ale creștinismului și l-a convins că cel mai bun medic era Iisus Hristos. Preotul Ermolae este cel care l-a învățat pe Pantoleon că este mai importantă credința decât medicina. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Iată cum descria Sfântul Alfons Maria de Liguori întâlnirea lui Pantoleon cu preotul Ermolae:

„A studiat medicina cu atât succes, că împăratul Maximian l-a numit medicul său. Într-o zi, când sfântul nostru conversa cu un preot sfânt pe nume Ermolae, acesta din urmă, după ce a lăudat studiul medicinei, a încheiat astfel: „Dar, prietene, la ce-ți folosesc toate cunoștințele pe care le-ai dobândit în această artă, din moment ce nu cunoști știința mântuirii?”

Citeste si: Sarbatoare, duminica, 11 iulie 2021. Crestinii ortodocsi praznuiesc doua Sfinte importante, mari facatoare de minuni!

Sfântul Pantelimon rugăciune. Iată o rugăciune importantă pe care să o rostească cei bolnavi

Iată cea mai importantă rugăciune pe care să o rostească cei bolnavi, pentru ca Sfântul Pantelimon să îi ajute.

"Dumnezeule Atotputernic, Cela ce cu mila Ta pe toate le zideşti spre mântuirea neamului omenesc, cercetează-l pe robul Tău (numele bolnavului) şi cu ajutorul celui ce cheama numele lui Hristos să-l ajute să vindece bolnavul, venit la el să-i aline suferinţa, vindecă-l de toată boala trupească şi slobozeşte-l de păcat, şi de ispitirile păcătoase, şi de orice necazuri. Sfinte Pantelimon, orice asuprire vrăjmăşească îndepărteaz-o de la robul Tău. Ridică-l pe el din patul păcatului şi aşează-l în Sfânta  Ta Biserica-sănătos cu trupul şi cu sufletul, ca să slăvească împreună cu toţi oamenii, prin fapte bune, numele lui Hristos, că Ţie îţi înălţăm slava împreună cu cel fără de început, Fiul lui Dumnezeu  şi cu Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin" este textul respectivei rugăciuni.

Sfântul Pantelimon, care și-a găsit sfârșitul decapitat, a fost folosit ca exemplu și de către părintele Arsenie Boca pentru grija Sfântului față de bolnavi.

"Să ai înţelegere faţă de neputinţa omenească", îndemna părintele Arsenie Boca.  „Să fim îngăduitori, să fim iertători, să fim binevoitori şi atunci suntem, cu siguranţă, mergători pe calea Sfântului Mare Mucenic, doctor fără de arginţi şi tămăduitor Pantelimon", mai spunea părintele Arsenie Boca.

Citeste si: Sarbatoare, joi, 15 iulie 2021. Cine a fost, de fapt, Sfantul Vladimir si ce detalii a consemnat Biserica Ortodoxa despre viata Sa!