Potrivit specialiștlor, activele deținute de Pilonul II de pensii au ajuns la maximul istoric! Astfel, până anul viitor vor atinge pragul de 100 de miliarde de lei.
Citeste si: S-a dat LEGE: Care sunt categoriile de persoane care vor iesi la pensie cu 13 ani mai devreme?
Romnii vor primi pensii mai mari din 2022
Pensionarii din România au primit o veste foarte bună, de anul viitor vor primi bani mai mulți, pe lângă pensia oferită de stat.
Investitorii bursei de la Bucureşti cu deţineri semnificative la companii listate, au încheiat luna iunie din 2021 cu active record de 84,4 miliarde de lei, în creştere cu 18,5 mld. lei faţă de aceeaşi lună din 2020, potrivit Capital.ro.
Astfel, fondurile de pensii private Pilon II şi-au majorat activele cu 28% din iunie 2020 până acum şi se apropie de pragul de 100 mld. lei.
Potrivit evaluărilor care ţin cont de creşterile din ultimele luni, acest prag ar putea fi atins în primăvara anului 2022 şi ar majora ponderea pe care Pilonul II o are în PIB, de circa 8% în prezent, scrie zf.ro.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
”Rolul fondurilor de pensii este tocmai să acumuleze şi apropierea de pragul de 100 de miliarde de lei nu face decât să confirme că sistemul funcţionează şi îşi atinge obiectivele.
Este firesc să existe creştere având în vedere că acumularea se întâmplă ca urmare a contribuţiei unui procent fix din veniturile brute ale participanţilor şi evoluţia din ultimul an este semnificativă, indicând perspective favorabile şi mai departe“, spune Andreea Pipernea, vicepreşedinte Asociaţia Pensiilor Administrat Privat (APAPR) şi CEO NN Pensii.
Din punct de vedere al indicelui principal BET, Bursa de Valori Bucureşti, acolo unde fondurile de pensii au deţineri precum 30% din MedLife, 24% din Banca Transilvania, 26% din Fondul Proprietatea, a crescut cu aproape 40% din iunie 2020 până în prezent şi cu aaproape 23% în prima jumătate a anului 2021.
Citeste si: Este anunțul momentului în România! Apare o nouă pensie. Ce români ar putea să o primească
De asemenea, în S1/2021 fondurile Pilon II au avut un randament mediu ponderat de 6% şi de 13,4% în ultimele 12 luni, potrivit APAPR.
”Pentru viitorii pensionari, creşterea activelor este o veste bună, pentru că înseamnă un sprijin financiar în plus la bătrâneţe şi atenuarea dependenţei de sistemul de asigurări sociale.
Din perspectivă economică, fondurile de pensii sunt un investitor instituţional însemnat pe bursa locală şi, odată cu creşterea susţinută a activelor, devin o alternativă din ce în ce mai importantă de finanţare pentru companiile româneşti care au nevoie de capital pentru dezvoltare, contribuind astfel la maturizarea şi stabilitatea pieţei de capital în ansamblu“, spune Andreea Pipernea, potrivit sursei citate.