Cum se poate obține calificarea de detectiv particular?

Author: Oana Iosif

Pentru a deveni detectiv particular este nevoie, în primul rând, de o înclinație înspre această meserie și tot ceea ce presupune ea, de la plăcerea de a investiga și supraveghea, până la anumite calități specifice, cum ar fi răbdarea sau abilitatea de a pune cap la cap toate informațiile, precum piesele unui puzzle.

În plus, deși poate părea tentant să lucreze individual, un detectiv particular poate avea mai multe satisfacții dacă alege să facă parte din echipa unei firme de detectivi. În acest fel, orice membru al echipei poate beneficia de suport psihic, în ceea ce privește echipamentele necesare sau pentru obtinerea de informații utile.

Prin urmare, și clienții sunt mulțumiți de serviciile primite, misiunile fiind rezolvate mai repede și mai eficient, la fel cum este și în cazul companiei topdetectiv.ro, a cărei echipă competentă acționeaza cu maximă confidențialitate și profesionalism.

Calitățile unui detectiv particular

Un bun detectiv, pe langă faptul că trebuie să fie pasionat de munca sa, trebuie să fie inteligent și să aibă capacitatea de a analiza informațiile obținute, pentru a le extrage pe cele necesare rezolvării cazului, de a le sintetiza și a le ordona. În plus, în acest fel și raportul final, care trebuie prezentat clientului, va fi mai cuprinzător și, totodată, concis.

De asemenea, curiozitatea, spiritul de observație și o bună capacitate de memorare nu trebuie să lipsească unui detectiv profesionist, deorece cu ajutorul acestor calități, acesta poate obține și reține mai ușor informații utile rezolvării cazului, ducând la bun sfârșit orice misiune. În plus, acesta trebuie să aibă și calități de psiholog, atât pentru a putea obține informații de la persoane mai reticente, cât și pentru a putea identifica informațiile corecte.

Scepticismul și suspiciunea trebuie să caracterizeze un bun detectiv, pentru a nu se lasa indus în eroare sau convins de la prima conversație, astfel încât el să fie determinat să cerceteze mai în profunzime orice informție obținută.

Cum poate cineva să devină detectiv?

În primul rând, pentru a putea deveni detectiv în România, persoana respectivă trebuie să aibă cetățenie română sau a unui stat din Uniunea Europeană, să fie apt din punct de vedere fizic, să aibă studii medii și să nu fi fost condamnată pentru săvârșirea unor infracțiuni.

Pe de altă parte, aceasta trebuie să urmeze niște cursuri de calificare, care vor fi finalizate cu un examen ce are rolul de a cerifica absolvirea acestor cursuri și intrarea în rândul detectivilor privați, conform normelor legale în vigoare. Aceste cursuri pot fi accesate astfel:

  1. Școala de detectivi particulari – odată cu legiferarea meseriei de detectivi pe teritoriul României au fost înființate și școli speciale sau programe de detectivi în cadrul unor instituții de învățământ acreditate. Prin urmare, oricine îndeplinește condițiile prezentate mai sus se poate înscrie la astfel de cursuri.
  2. Cursuri on-line – o altă posibilitate de pregătire este cea online, dar aceasta nu este foarte utilizată și recomandată deoarece aceasta facilitează numai pregătirea teoretică, iar meserie de detectiv presupune și deținerea unor abilități practice specifice, care pot fi îvățate numai în cadrul unor cursuri fizice.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.