Tradiţia bizară păstrată de anumiţi români. De ce nu îşi spun ”La mulţi ani” de Sfânta Maria, pe 15 august

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 29 iul 2022, 12:05

Când se spune ”la mulți ani” de Sfânta Maria 

Sursa: PixaBay

De Sfânta Maria, anumiți români păstrează o tradiție bizară. Noi vă dezvăluim de ce nu își spun ”La mulți ani” pe data de 15 august.

În fiecare an, pe data de 15 august, creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, așa cum mai este cunoscută această zi. Nu toată lumea le urează însă ”la mulți ani” celor care își serbează onomastica. 

Când se spune ”la mulți ani” de Sfânta Maria 

Una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor este și Adormirea Maicii Domnului, care este prăznuită pe 15 august.

Este ziua în care Fecioara Maria a fost înălțată la Cer de către Fiul Său, Iisus Hristos. 

În popor, această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirea de Sfânta Maria Mare, pentru a nu fi confundată cu o altă sărbătoare dedicată Fecioarei Maria, și anume cea de pe 8 septembrie. Atunci se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. 

În România, peste două milioane de români își serbează onomastica de Sfânta Maria. Cu toate acestea, anumite persoane nu fac urări pe 15 august, ci pe 8 septembrie. 

Explicația este simplă: sărbătoarea de pe 15 august este una a tristeții, în condițiile în care Fecioara Maria a ajuns la Cer. Doar morții pot fi pomeniți în această zi. 

Cei care își serbează onomastica de Sfânta Maria se sărbătoresc pe 8 septembrie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește ziua bucuriei, a Nașterii Fecioarei Maria. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Adormirea Maicii Domnului, cea mai veche sărbătoare 

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este cea mai veche, dintre toate care sunt închinate Fecioarei Maria. Aceasta este prăznuită încă din secolul al V-lea, când Sinodul IV Ecumenic a hotărât că Maica Domnului este cea care l-a născut pe Iisus Hristos.  

Cel mai probabil, Adormirea Maicii Domnului a fost sărbătorită pentru prima dată în Ierusalim. De altfel, în apropierea Grădinii Ghetsimani se află și astăzi mormântul Maicii Domnului şi o biserică zidită chiar în acest loc.

După ce Iisus Hristos s-a Înălțat la Cer, Maica Domnului a mai trăit pe pământ foarte mulți ani. Sfântul Arhanghel Gavriil a fost cel care a anunțat-o pe Fecioara Maria că se va înălța la Cer, cu trei zile înainte ca acest lucru să se întâmple.

Dumnezeu a făcut o minune și i-a adus pe toți Apostolii în Ierusalim, pentru a fi prezenți la momentul în care Maica Domnului a trecut la cele veșnice.

Aceștia i-au așezat trupul în mormânt. 

Fecioara Maria și-a luat rămas bun de la toți Apostolii, iar apoi Dumnezeu a coborât și i-a luat sufletul. Ultimele cuvinte ale Maicii Domnului au fost: ”Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”. 

Nimeni nu știe însă exact ce s-a întâmplat după ce trupul Maicii Domnului a fost așezat în mormânt. Unii spun că după trei zile, trupul Fecioarei Maria a fost ridicat la Cer. 

O altă versiune este aceea că trupul Maicii Domnului a fost înălțat la Cer chiar din mâinile Apostolilor, care se pregăteau să îl ducă în mormânt.