Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Noi state au trecut în zona roșie

Autor: Ana Dinu
Lista tarilor cu risc epidemiologic mare

CNSU a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Noi state au trecut în zona roșie, în timp ce altele au intrat în zona galbenă.

A fost actualizată lista statelor cu risc epidemiologic ridicat. Turcia, SUA și Israel sunt pe lista roșie, în timp ce Olanda și Malta a trecut în zona galbenă.

Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a intrat în vigoare. În zona roșie au fost incluse, printre altele, Turcia, SUA și Israel, în timp ce Olanda și Malta au trecut în zona galben ă, după ce numărul infectărilor cu coronavirus a scăzut.

CNSU a aprobat Hotărârea numărul 59 prin care se propune modificarea HCNSU nr. 43 din 01.07.2021 privind aprobarea listei țărilor/ teritoriilor cu risc epidemiologic mare, criteriile care stau la atunci când se stabilesc acestea, precum și regulile de aplicare a măsurii carantinei care se stabilește în momentul în care persoana ajunge pe teritoriu României dintr-o zonă cu risc.

În zona roșie au intrat: Turcia, Muntenegru, Statele Unite ale Americii, Israel, Maroc, Puerto Rico, Costa Rica şi Sint Maarten. 

În zona galbenă au intrat:

din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Olanda, Malta, Kuweit şi Panama; 

din zona verde, în urma creșterii incidenței: Estonia, Lituania, San Marino, Finlanda, Groenlanda, Mexic, Sri Lanka, Liban, Dominica, Bermuda şi Saint Lucia; 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În zona verde au intrat: Luxemburg, Oman şi Zimbabwe. 

Citeste si: Capitala Australiei intră în carantină pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei. A fost descoperit un singur caz de Covid

Reguli pentru persoanele care se întorc pe teritoriul României

Persoanele care ajung pe teritoriul României din statele aflate în zona roșie nu intra în carantină dacă sunt vaccinate.

Copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptați automat de la carantină, iar cei cu vârste între 6 și 16 ani nu intră în carantină dacă prezintă la intrarea în țară un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore.

ANAT a specificat că, în cazul intrării unor țări în zona roșie sau galbenă, atât timp cât granițele sunt deschise, rămâne în vigoare contractul de turist.

”Decizia intrării anumitor ţări pe lista roşie, respectiv galbenă din punct de vedere al riscului epidemiologic aparţine Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) iar culorile sunt raportate strict la situaţia epidemiologică a României.

De exemplu, Turcia este roşie pentru România dar poate fi verde sau galbenă pentru altă ţară. În ultima vreme, agenţiile de turism s-au confruntat cu turişti nemulţumiţi care au rezervări în special în ţările aflate pe lista roşie şi care solicitau returnarea banilor sau reprogramare.

Menţionăm că agenţiile nu poartă vreo responsabilitate pentru intrarea unei ţări pe lista roşie, cât timp acea destinaţie este deschisă. În plus, există posibilitatea vaccinării, în prezent, la îndemână pentru majoritatea turiştilor, alături de dovada trecerii prin boală, deci imunizare”,  a subliniat Cristian Vlad, preşedintele Consiliului Regional Centru al ANAT.

Citeste si: Vestea momentului pentru românii care merg în vacanță în această țară. Puteți merge fără test COVID