De la 30 august 2021, produsele alimentare vor fi mult mai sigure, după ultima decizie luată de Comisia Europeană. Cantități semnificative de plumb și cadmiu vor fi eliminate din alimente, iar oamenii trebuie să ia la cunoștință ce vor consuma de acum încolo.
Alimente mai sigure de la 30 august 2021
Vești bune pentru români, de la data de 30 august 2021 vor consuma alimente mai sigure și mai sănătoase.
”REGULAMENTUL (UE) 2021/1317 AL COMISIEI din 9 august 2021 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime de plumb din anumite produse alimentare;
REGULAMENTUL (UE) 2021/1323 AL COMISIEI din 10 august 2021 de modificare a Regulamentului (CE) nr.
Astfel, produsele vor trebui să respecte de acum încolo noile niveluri maxime de plumb începând cu data de 30 august, respectiv noile niveluri maxime de cadmiu începând cu data de 31 august 2021.
Această decizie a fost luată în contextul în care, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a ajuns la concluzia că cadmiul este toxic pentru rinichi, în special pentru celulele tubulare proximale unde se acumulează în timp și poate cauza disfuncție renală.
Astfel, autoritățile au stabilit o doză săptămânală tolerabilă de cadmiu de 2,5 μg/kg de greutate corporala.Alimentele vizate de noile reguli
Principalele produse pentru care se vor aplica noile niveluri maxime de cadmiu sunt:
- fructe și fructe nucifere
-legume rădăcinoase și cu tuberculi
- legume cu frunze și plante aromatice
-ciuperci
- semințe oleaginoase
- cereale: scară, orz, orez, germeni de grâu, quinoua
- produse pe bază de cacao și ciocolată: ciocolată cu lapte cu < 30% din totalul de cacao în substanța solidă uscată, etc.
- produse de origine animală: carne (cu excepția organelor) de bovine, ovine, porcine și păsări de curte, etc.
- formule pentru copii de vârstă mică
- preparate pe bază de cereale prelucrate și alimente pentru sugari și copii de vârstă mică
-băuturi destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, etichetate și vândute ca atare
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
- suplimente alimentare
-sare.
De asemenea, și plumbul are un impact nociv asupra organismului, Autoritatea Europeana pentru Siguranța Alimentara a constatat că plumbul poare cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți. Evaluarea acestei substanțe s-a bazat pe aceste efecte adverse cu potențial critic asupra organismului uman.
Citeste si: Alertă ANSVSA! Aceste sucuri au fost retrase de urgență din supermarketuri. Sunt extrem de periculoase
Produsele care vor avea un nivel mai scăzut de plumb în compoziție
- lapte crud, lapte tratat termic și lapte destinat fabricării produselor pe bază de lapte;
- preparate pentru sugari;
-alimente preparate pe bază de cereale și alimente pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârsta mică;
- alimente destinate unor scopuri medicale;
- băuturi destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică;
- carne de bovine, ovine, porcine și păsări de curte;
-crustacee;
- legume rădăcinoase și cu tuberculi;
- ciuperci sălbatice, curcuma proaspătă și ghimbir proaspăt;
- legume fructoase;
- fructe, cu excepția merișoarele, coacăzele, boabele de soc și fructele arborelui de căpșuni ;
- miere;
-mirodenii uscate;
-sare.
Citeste si: Pericol de îmbolnăvire! Sute de restaurante, baruri și fast-food-uri, închise de pe litoralul românesc