Ministerul Educației a anunțat toate inspectoratele școlare județene noua lege. Învățătorii și diriginții nu vor mai avea voie să ceară părinților elevilor informații despre locul de muncă.
Profesia părinților nu va mai fi scrisă în catalog
Ocupația părinților nu va mai fi scrisă în catalog începând cu data de 13 septembrie a anului acesta, când va începe noul an școlar. Diriginții și învățătorii nu vor mai avea dreptul să solicite părinților elevilor detalii despre profesia, ocupația sau locul lor de muncă.
”Începând cu anul școlar 2021 – 2022, profesorii diriginți și învățătorii nu vor solicita, colecta și prelucra informații cu privire la locul de muncă, ocupația sau profesia părinților/reprezentanților legali ai elevilor”, a emis, într-un document, Ministerul Educației.
Pe lângă asta, Ministerul Educației a menționat că, în situația în care în catalog există aceste rubrici, vor rămâne necompletate. Începând cu anul școlar 2021-2022, profesiile părinților vor dispărea permanent din catalog, în școlile românești.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Catalogul clasei, de la 13 septembrie 2021
Documentul emis de Ministerul Educației susține că această decizie a fost luată pentru a asigura egalitatea între elevi, indiferent de contextele sociale și de statuturile social-economice ale familiei din care face parte elevul.
Până când cataloagele vor fi modificate, rubricile în care se treceau detaliile despre profesia sau ocupația părinților elevilor nu vor mai fi sub nicio formă completate.
Se vor trece doar detalii referitoare la adresa și numărul de contact al părinților. Pe lângă asta, părinții elevilor care au peste 12 ani vor primi formulare de vaccinare prin care își vor da sau nu acordul privind vaccinarea copiilor lor împotriva Covid-19.Citeste si: Cum arată structura noului an școlar 2021-2022. Elevii se vor bucura de mai multe zile de vacanță
"Dacă aș fi părinte nu știu de ce n-aș dori să răspund la întrebarea <copilul este vaccinat sau nu?> și mai apoi la întrebarea <în cazul în care nu este vaccinat, aș fi de acord sau nu pentru a fi vaccinat?>. Dacă mă întrebați, pot să vă răspund foarte concret și la obiect: nu există sancțiuni pentru părinții care nu răspund, dar îmi place să cred că vor fi foarte puțini aceia care nu vor răspunde. Repet, e dreptul lor să decidă cu da sau cu nu, dar să știm și noi care este dorința de vaccinare", a mărturisit Sorin Cîmpeanu.
În concluzie, părinții care aleg să nu răspundă la întrebări nu vor fi sancționați, însă răspunsul lor ar fi necesar pentru lupta împotriva virusului Covid-19.