Ce întrebări să adresezi unui detectiv privat

Author: Oana Iosif

Există multe motive pentru care se poate apela la serviciile unui detectiv privat, cu atât mai mult cu cât în aceste timpuri moderne şi pericolele care pot afecta vieţile oamenilor sunt foarte multe. Iar dacă există suspiciuni cu privire la persoane considerate a fi de încredere, precum partenerul/a de viaţă sau un colaborator de afaceri, atunci suferinţa poate fi şi mai mare.

Un astfel de detectiv este considerat a fi un mare anonim, un iscoditor şi un expert în găsirea informaţiilor de care are nevoie. Cu toate aceste, această meserie este una destul de periculoasă, deoarece, pentru a putea obţine dovezile pe care le cauta, detectivul poate interacţiona cu diverşi indivizi dubioşi, ori aceştia pot fi chiar clienţi. De aceea este important pentru un detectiv să analizeze mai întâi cazul şi abia apoi să decidă dacă îl preia pentru a-l rezolva.

La fel de importantă este şi atenţia pe care clienţii ar trebui să o acorde alegerii detectivului căruia doreşte să îi dea sarcina de a investiga şi supraveghea pentru el, cu atât mai mult cu cât uneori sunt necesare informaţii importante sau private, care trebuie tratate cu maximă confidenţialitate. Prin urmare sunt câteva întrebări ale căror răspunsuri pot lămuri pe oricine ce fel de detectiv Bucuresti are în faţă.

Este investigator autorizat?

Această primă întrebare şi extrem de importantă va lămuri clientul despre legalitate serviciilor pe care detectivul le prestează. Aceasta legalitate se dovedeşte prin existenţa unei licenţe acordate de instituţiile statului aflate în măsură pentru a decide acest lucru.

Care sunt experienţa şi domeniile de activitate?

În acest caz experienţa se referă atât la perioada de când lucrează ca investigator privat, cât şi la experienţele acumulate de-a lungul timpului. Astfel, clientul poate afla dacă detectivul a mai avut de-a face cu cazuri similare cu al lui şi cum a rezolvat acesta misiunea, precum şi dacă detectivul este specializat într-un anumit domeniu.

Care este punctul lui de vedere despre principiul confidenţialităţii?

Majoritatea oamenilor care apelează la aceste servicii doresc că identitatea lor să nu fie dată în vileag de colaboratorul său şi cazul să fie tratat cu discreţie. Toţi detectivii garantează pentru confidenţialitatea informaţiilor, însă clientul poate cere mai multe detalii despre cum va fi garantată. Totuşi, există situaţii în care detalii legate de caz vor trebui dezvăluite, cum ar fi, de exemplu, în situaţia unor solicitări judecătoreşti, când nici detectivul, nici clientul nu pot împiedica această deconspirare.  

Este dispus să fie martor în instanţă?

În general, dovezile obţinute de investigatorii privaţi pot fi utilizate ca probe în instanţă, cazuri în care aceştia sunt şi martori profesionişti. Dar, pentru siguranţa clientului, mai ales dacă doreşte să meargă cu cazul său în instanţă, ar fi bine să verifice dacă detectivul ar fi dispus să depună mărturie.

Cât costă serviciile oferite?

Aceasta este ultima, dar face parte din cele mai importante întrebări care ar trebui adresate unui investigator privat, înainte de a începe colaborarea cu acesta.