Sarbatoare mare pe 4 septembrie! Toti romanii trebuie sa stie! Ce mare sfânt este sărbătorit

Autor: Lavinia Medrea
Sfântul Proroc Moise, sărbătorit pe 4 septembrie
Sursa: doxologia.ro

În fiecare an, pe 4 septembrie, este sărbătorit Sfântul Proroc Moise de către creștini.

În fiecare an, pe 4 septembrie, este prăznuit Sfântul Proroc Moise în calendarul creștin. 

CALENDAR CREȘTIN-ORTODOX 4 SEPTEMBRIE. Sfântul Proroc Moise

Sfântul Proroc Moise s-a născut în Egipt, într-o familie de evrei. Părinții nu l-au vrut pe Sfântul Moise deoarece nu-i puteau purta de grijă, așa că l-au lăsat pe râu unde a fost găsit de fiica faraonului. Fata l-a luat sub aripa el și l-a crescut ca pe propriul copil. 

Când avea vârsta de 40 de ani, nu a putut să vadă cum un egiptean supunea un evreu la chinuri groaznice, așa că l-a lovit și l-a omorât. Fiindu-i frică de pedeapsă, a fugit în Ținutul Madina, unde s-a căsătorit cu Demfora, fiica lui Ietro. Dumnezeu i s-a arătat Sfântului Moise, atunci când păștea oile familiei, sub formă de rug aprins. Dumnezeu i-a transmis să revină în Egipt și să elibereze poporul evreu din sclavia egiptenilor. 

Citeste si: Tradiții și superstiții de Sfânta Ana: De ce nu e bine să muncești în această zi

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru că Faraonul nu dorea să elibereze evreii, Dumnezeu, pentru a-și arăta puterea, Egiptul a fost pedepsit cu zece nenorociri. Prima dată, apa Nilului a fost transformată în sânge. Peștii au murit și fluviul a devenit toxic. Apoi, o mulțime de broaște au umplut teritoriile, iar atunci când au murit și egiptenii au început să le strângă, mirosul era insuportabil. Apoi, prin fratele Sfântului Moise, Aaron, Dumnezeu a transformat țărâna în țânțari.

Pentru că Faraonul nu voia sub nicio formă să elibereze evreii, țara a fost invadată de muște mari, molima a lovit vitele, caprele și oile egiptenilor. După toate acestea, a șasea nenorocire a fost apariția unor bube dureroase pe egipteni și animale. Mai apoi, au urmat grindina și mulțimea de lăcuste care a invadat și a distrus tot ce nu apucase grindina să distrugă. Au urmat trei zile de întuneric iar la final toți nou-născuții care locuiau în case neînsemnate cu sânge de miel au murit, indiferent dacă erau oameni sau animale.

Citeste si: Sfânta Ana 2021: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Ana

Dumnezeu a eliberat poporul evreu din sclavia egiptenilor și l-a trecut peste Marea Roșie care se deschidea în fața lor și se închidea în fața celor care voiau să-i urmărească. 

După ce au rătăcit 40 de ani prin deșert, Sfântul Moise a murit la 120 de ani, pe muntele Nebo.

Sfântul Proroc Moise a murit cu 1485 de ani înaintea venirii lui Iisus Hristos. 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.