CALENDAR CREȘTIN-ORTODOX 11 SEPTEMBRIE. Ce sfânt prăznuim în această zi

Autor: Lavinia Medrea
Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria, prăznuită pe 11 septembrie
Sursa: doxologia.ro

În fiecare an, pe 11 septembrie, o prăznuim pe Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria

În fiecare an, pe 11 septembrie, este pomenită Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria.

CALENDAR CREȘTIN-ORTODOX 11 SEPTEMBRIE. Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria

Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria a fost căsătorită cu un bărbat credincios, care se numea Pafnutie. Pentru că a căzut în capcana diavolului, Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria a comis adulterul, dar, pentru că și-a dat seama în ce fel a păcătuit, s-a ascuns într-o mănăstire de călugări și și-a schimbat identitatea, numindu-se Teodor.

Acolo a dus o viaţă grea șia făcut tot posibilul să nu se afle că este o femeie.

Diavolul, însă, avea alte planuri pentru Sfânta Teodora. Când a observat că va pierde, la mănăstire a venit o tânără femeie care a vea un copil nou-născut, și care spunea că tânărul monah Teodor ar fi făcut un mare păcat, el fiind tatăl copilului. Sfânta Teodora s-a gândit că aceasta este modalitatea de spălare a păcatului, aşa că a luat copilul în secret şi l-a crescut într-o colibă lângă mănăstire.

Citeste si: Înălțarea Sfintei Cruci 2021. Cruce roșie pe 14 septembrie. Ce trebuie să faci neapărat de Înălțarea Sfintei Cruci

Sfânta Teodora  a mai trăit doar doi ani, dându-și viața în mâinile lui Hristos. Atunci, toată lumea a aflat că, de fapt Teodor, era femeie.

Troparul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria

Glasul al 8-lea
„Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este

trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Teodora, duhul tău”.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Condacul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria

Glasul 1
„Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.
Scăpând de noaptea patimilor, de Dumnezeu cugetătoare Cuvioasă Teodora, ai năzuit cu gândul către Soarele Cel Strălucit, omorându-ţi săltările trupului cu nevoinţă. Pentru aceea, te-ai făcut pildă sihaştilor cu viaţa şi îndreptare celor căzuţi; pentru aceea, te cinstim”.

Citeste si: Care este, de fapt, legenda Meșterului Manole. Textul Baladei Meșterului Manole

Tot pe 11 septembrie, în calendarul-ortodox mai sunt sărbătoriți și Sfântul Eufrosin Bucătarul, Sfinţii Mucenici Diodor, Diomid şi Didim, Sfânta Muceniţă Ia, Sfinţii Dimitrie şi Evantia, soţia sa, şi Dimitrian, fiul lor.