CUM se fac nunțile în scenariul roșu? Află ce se întâmplă cu nunţile programate în 2021 si care sunt cele mai NOI reguli pentru nunți și botezuri

Autor: Ana Dinu
Actualizat: 24 sep 2021, 11:19

Iată ce se întâmplă cu nunțile organizate în localitățile care au intrat în scenariul roșu

Sursa: PixaBay

Autoritățile au impus noi reguli în ceea ce privește desfășurarea nunților în scenariul roșu. Ce se întâmplă cu nunțile și botezurile programate în septembrie și octombrie 2021?

Pandemia de coronavirus nu a ajuns la final și pentru că numărul cazurilor de coronavirus a crescut semnificativ în ultimele zile, autoritățile au stabilit noi reguli pentru desfășurarea evenimentelor private  în localitățile care se află în scenariul roșu. Ce se va întâmpla cu nunțile și botezurile care au fost deja stabilite? Iată noile reguli după care se vor desfășura nunțile în septembrie și octombrie, în cazul în care localitățile intră în scenariul roșu.

Restricții pentru nunți și botezuri în septembrie și octombrie 2021. Regulile după care se vor desfășura în scenariul roșu

Situația epidemiologică s-a degradat semnificativ în ultima perioadă, zeci de localități au intrat în secenariul roșu, astfel că  autoritățile au reintrodus o parte din restricțiile care au fost impuse pe perioada pandemiei de Covid-19.

Așa cum era de așteptat, evenimentele private au și ele de suferit, mai ales că, în ultimele zile, numărul cazurilor noi de coronavirus a crescut semnificativ pe teritoriul României.

În acest context, reprezentanții autorităților au decis să permită în continuare organizarea nunților și botezurilor, însă la final de septembrie și în luna octombrie, aceste evenimente vor avea loc doar cu respectarea unor reguli foarte stricte, mai ales în zonele aflate în scenariul roșu.

Citeste si: Revin restricţiile! Ce se întâmplă cu nunțile programate în septembrie și octombrie 2021? Autoritățile au facut anunțul

Ce se întâmplă cu nunțile în scenariul roșu?

Potrivit măsurilor stabilite de autorități, organizarea evenimentelor private precum nunți, botezuri, mese festive va fi permisă, însă dacă acestea au loc în scenariul roșu, mirii și invitații trebuie să țină cont de o serie de reguli stricte. Acolo unde incidența este între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori, nunțile, botezurile și evenimentele private vor putea fi organizate cu un număr de cel mult 200 de participanți în interior, cu condiția ca pentru fiecare persoană să fie asigurată o suprafață de minimum 2 mp. 

Începând cu data de 25 septembrie 2021, participarea la nunți, botezuri și alte petreceri private se va putea face doar pe baza certificatului verde. Mai exact, acolo unde rata de incidență este mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori, persoanele care participă la astfel de evenimente trebuie să demonstreze că s-au vaccinat împotriva noului coronavirus cu schema completă, că au trecut prin boală sau să prezinte rezultatul negativ al unui test COVID.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Organizatorii evenimentelor trebuie să se asigure că aceste reguli sunt respectate de toți invitații.

Astfel, în localitățile unde rata de incidență este mai mare de 3 cazuri la 1000 de locuitori, verificarea certificatului verde se va face la intrarea în localul unde are loc nunta, botezul sau petrecerea privată.

Persoanele care nu sunt vaccinate, dar vor să participe la nunți în septembrie și octombrie 2021 trebuie să îi anunțe pe miri de acest lucru. Costurile testării pentru COVID-19 vor fi suportate fie de miri, fie de organizatorii evenimentului, fie de persoana care își dorește să participe la eveniment.

Raed Arafat, șeful DSU, a făcut o serie de precizări cu privire la desfășurarea nunților în scenariul roșu, menționând că este foarte important ca toate regulile să fie respectate pentru a preveni răspândirea coronavirusului în comunitate. 

Nu este suficient, pentru că știm că oamenii nu vor sta, vor dansa, vor umbla de la o masă la alta. Organizatorul este și moral, și legal, obligat să verifice că toate persoanele care intră respectă regulile certificatului verde.

Mai mult, ospătarii și cei care deservesc, ei trebuie să poarte mască tot timpul și acest lucru este clar, trebuie să poarte mască nu sub nas, nu sub bărbie, ci complet să acopere nasul și gura, trebuie să se dezinfecteze de la o masă la alta când ating lucrurile pe care le-au adus alte persoane, trebuie să existe dezinfectant la fiecare masă și trebuie să fie atenți ca oamenii să respecte regulile.

Dacă lumea nu respectă regulile, aceste evenimente pot să se transforme în evenimente de răspândire generală a virusului. Atunci, certificatul verde reduce riscul, nu-l elimină 100%. Important este să se respecte regulile în interior, pentru ca oamenii să fie în siguranță și să rămână așa.

Certificatul de vaccinare permite oricui să participe la evenimente cu trei condiţii: să fie vaccinat, dacă nu este vaccinat să fie testat, ultima fiind să fie trecut prin boală în ultimele 180 de zile.”, a spus șeful DSU, Raed Arafat. 

Citeste si: OFICIAL! Noi reguli pentru nunți și botezuri. În ce condiții se vor desfășura evenimentele private