Vin vremuri grele pentru români. Analiștii economici anunță scumpiri usturătoare, care se vor suprapune peste prețurile deja crescute ale alimentelor. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în ultimul an, alimentele de bază s-au scumpit cu 3%. După scumpirile la gaze și energie, situația nu arată deloc bine, mai ales, pentru cei care trăiesc din salariul minim pe economie.
Specialiștii anunță scumpiri în cascadă
În acest an scumprile s-au înregistrat pe bandă rulantă, mai ales cele în sectorul energiei electrice, cosmetică, servicii de igenă, etc. Uleiul comestibil s-a scumpit, iar pâinea ar urma să se scumpească și ea în perioada următoare, cauza fiind canicula care a afectat culturile de grâu. De asemenea, tutunul și tigările s-au scumpit, precum și combustibilii.
După scumpirile care au avut loc în sectorul energiei și gazelor, analiștii economici anunță că vor avea loc și alte scumpiri la alimente.
Specialiștii au precizat că stabilitatea pe piața prețurilor nu mai există de câteva săptămâni.
”Vom vedea scumpiri care vor veni în efect de cascadă. Impactul e mult mai mare la românii cu venituri mici, decât la cei cu venituri mari. Românii care resimt aceste creșteri de prețuri sunt cei care au salariu minim pe economie, dar și pensionarii care trăiesc de la o luna la asta cu o pensie minimă”, a
declarat analistul economic Dragoș Cabat.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citeste si: Lovitură grea pentru români! Au explodat facturile la curent. Toată lumea trebuie să facă asta
Legea consumatorului vulnerabil se aplicată de la 1 noiembrie 2021
Potrivit analiștilor economici, alimentele ar putea atinge un nivel maxim chiar în preajma sărbătorilor de iarnă. Guvernanții sunt pregătiți să le sară în sprijin românilor afectați de noile scumpiri. Camera Deputaților a adoptat recent proiectul Legii Consumatorului Vulnerabil.
Legea Consumatorului Vulnerabil va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021 și va avea două componente despre care a vorbit Ministrul Muncii.
Potrivit legii, ”consumator vulnerabil de energie, denumit în continuare consumator vulnerabil – persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”.