Vești bune pentru români! Se majorează salariul minim pe economie cu 10% de la 1 ianuarie 2022

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 03 aug 2022, 11:10

Vești bune pentru români! Se majorează salariul minim pe economie cu 10% de la 1 ianuarie 2022

Sursa: PixaBay

Guvernul a decis să majoreze salariul minim pe economie cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Guvernul a decis să majoreze salariul minim pe economie cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Ulterior, ar urma să se stabilească o metodă pentru majorarea salariului minim până în 2024, printr-un proiect de lege în Parlament.

Vești bune pentru români! Se majorează salariul minim pe economie cu 10% de la 1 ianuarie 2022

Conform unui proiect de Hotărâre de Guvern postat de Ministerul Muncii, salariul minim pe economie va ajunge până la 2.550

lei, de la 1 ianuarie 2022, majorându-se, conchis, cu 10,9%. La momentul actual, valoarea decisă a salariului minim pe economie a fost, în ianuarie 2021, la 2.300 de lei brut. Așadar, angajații iau un salariu minim net de 1.386 lei. La un salariu brut de 2.550 lei, un angajat va lua un salariu net de 1.524 lei, astfel înregistrându-se o creștere de 138 lei.

Președintele consiliului pentru IMM-uri, Florin Jianu, a explicat că o mărire a salariului minim brut cu 10,9% va mușamaliza doar inflația iar microîntreprinderile nu vor fi în mod real protejate de creșterile prețurilor.

Citeste si: Vestea momentului pentru români! Se dau bani pentru pensii. Raluca Turcan a făcut anunțul în urmă cu câteva momente

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Pentru mărirea salariului minim se ia decizia acum, dar pentru regândirea impozitării muncii, pentru programele care vin în sprijinul IMM-urilor, pentru toate celălalt măsuri care vin în sprijinul economiei, toate sunt cu <urmează>”, a explicat acesta.

Florin Jianu: „40% din Programul Operațional Regional nu este cheltuit până acum”

Florin Jianu a mai explicat că salariul minim pe economie trebuie să aparțină de un pachet de măsuri.

„Ce spunem prin acest pachet: vino cu măsuri de recâștigare a competitivității unor anumite domenii sau schimbarea lor către alte domenii. Întreprinzătorii ne transmit că 40% din Programul Operațional Regional nu este cheltuit până acum. Avem PNRR pe care nimeni nu-l știe cum arată”, a explicat Florin Jianu.

Citeste si: Florin Cîțu anunță creșteri de pensii, salarii și alocații, după ce a câștigat președinția PNL. Când au loc majorările

Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, crede că hotărârea creșterii salariului minim este necesară, dar cu respectarea unui calcul corect si logic din punct de vedere economic.

„Concordia a propus o creștere salarială cu 8% anul acesta și un calendar de creșteri anuale, însă Guvernul a decis să mărească cu 10,9%, bazându-se pe o formulă cu care noi nu suntem de acord, pentru că ia in considerare de mai multe ori inflația și creșterea productivității.

Măsura este necesară, dar ea trebuie să se bazeze pe o formulă corectă, care să poată fi reprodusă și în anii următori, pentru a crea o creștere sustenabilă și predictibilă”, a declarat Radu Burnete.