Ce este Favipiravir, tratamentul pentru Covid aprobat de Guvern? Iată cum va fi administrat medicamentul și cine îl poate lua

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 19 iul 2022, 01:50

Guvernul a aprobat tratamentul în ambulatoriu cu Favipiravir pentru Covid-19

Sursa: unsplash

Tratamentul cu Favipiravir pentru Covid va putea fi administrat în regim ambulatoriu, asta după ce Guvernul a aprobat această măsură luni, prin ordonanță de urgență. Ce este Favipiravir și cine îl poate lua?

Favipiravir, medicamentul folosit pentru tratarea cazurilor ușoare de Covid, va putea fi administrat în ambulatoriu. Guvernul român a luat această decizie prin ordonanță de urgență, în contextul în care pandemia de coroanvirus continuă în România, valul 4 făcând tot mai multe victime. Află ce este, de fapt, Favipiravir, cine poate lua aceast medicament și cum se administrează.

Favipiravir, tratament pentru Covid. Ce este Favipiravir?

România doboară record după record cu fiecare zi ce trece, numărul cazurilor noi de coronavirus fiind în creștere. Guvernul României a aprobat posibilitatea administrării în regim ambulatoriu a medicamentului Favipiravir, acesta fiind recomandat pentru tratarea coronavirusului.

Ce este Favipiravir? Acest medicament este, de fapt, un antiviral și este folosit frecvent în Japonia pentru tratarea gripei. Pe 17 martie 2020, în urma mai multor investigații, Zhang Xinmin, directorul Centrului Național pentru Dezvoltare Biotehnologică, sprijinit de Ministerul Științei și Tehnologiei din China, a ajuns la concluzia mdicamentul antiviral Favipiravir este eficient în tratarea infecțiilor cu COVID-19,

ceea ce înseamnă că poate fi administrat persoanelor diagnosticate cu covid.

În România, tratamentul cu Favipiravir pentru covid era disponibil până acum doar în spitale, însă în urma unei decizii adoptate în ordonanță de urgență, ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a anunțat că tratamentul cu Favipiravir pentru covid va fi administrat și în ambulatoriu.

„Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care s-a completat Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Practic, este vorba despre faptul că, în protocolul de tratament al bolilor infecto-contagioase, poate fi eliberat în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis din spitale, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului, vorbim aici în principal despre posibilitatea eliberării medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare. Drept urmare, nu poate fi acordat pe gratis în sistemul farmaciilor. De asemenea, acest medicament este introdus în România pe o autorizaţie de nevoi speciale, deci nu are autorizaţie de punere pe piaţă solicitată de către producător.
(...) Practic, la prezentarea în unitatea sanitară cu paturi în spital, medicul specialist, medicul de boli infecţioase, are două posibilităţi: evaluează dacă pacientul trebuie să rămână în spital şi să primească medicamentele asigurate în tratamentul spitalicesc pe diverse forme, în funcţie de stadiul pacientului ori, dacă constată că acest pacient are forme uşoare, pentru că acest medicament(...) poate fi folosit numai pentru bolnavii COVID cu forme uşoare, atunci şi consideră că tratamentul poate continua în afara spitalului în sensul în care pacientul poate părăsi spitalul, atunci poate prescrie şi se poate livra din farmacia cu circuit închis a spitalului acest
medicament şi pacientul în acest caz pleacă acasă şi urmează tratamentul la domiciliu, ceea ce înseamnă, din acest punct de vedere, o degrevare a sistemului spitalicesc.”
, a menționat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, potrivit digi24.ro.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Raed Arafat a făcut anunțul: de ce persoanele care au un test COVID-19 cu rezultat negativ nu mai pot participa la anumite activități

Cine poate urma tratamentul cu Favipiravir pentru covid?

Potrivit informațiilor comunicate de autorități, tratamentul cu Favipiravir pentru covid va putea fi administrat în ambulatoriu doar pacienților care dezvoltă forme ușoare ale bolii. Medicamentul Favipiravir nu va fi disponibil în farmacii, ci el va fi eliberat bolnavilor cu foarte ușoare de covid prin intermediul farmaciilor cu circuit închis ale spitalelor. 

Astfel, Favipiravir, medicamentul folosit pentru tratarea cazurilor ușoare de covid, nu va fi acordat pe gratis în sistemul farmaciilor, ceea ce însemană că nu va fi compensat de CNAS. Acest tratament va fi recomandat doar bolnavilor care ajung la spital cu COVID-19, dar în cazul cărora medicul va recomanda continuarea tratamentului la domiciliu. 

Tratamentul cu Favipiravir pentru covid va putea fi urmat doar la recomandarea medicului.

Citeste si: Covid 19: Aproape 53.000 de persoane, vaccinate în ultimele 24 de ore! Mai mult de jumătate, cu a treia doză!