Calendar Creștin Ortodox, 13 octombrie 2021. Ce sărbătoare este miercuri?

Autor: Bogdan Stanescu
Actualizat: 04 aug 2022, 03:00

Sfântul Apostol Andrei

Sursa: Facebook

Calendar Creștin Ortodox, 13 octombrie 2021. Astăzi este sărbătoare pentru toți creștin-ortodocșii. Iată ce sărbătoare este miercuri!

Miercuri, 13 octombrie 2021 creștinii-ortodocși sărbătoresc Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași.

Totodată, astăzi sunt sărbătoriți Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica. 

Sărbătoarea de miercuri, 13 octombrie 2021 este una cu cruce neagră. Totodată, în această zi de sărbătoare se ține post, având în vedere că suntem doar la o zi distanță de o mare sărbătoare, cu cruce roșie, și anume sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

De Sfânta Cuvioasă Parascheva numeroși enoriași merg în pelerinaj la Iași, pentru a se ruga la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. 

Cine a fost Sfântul Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei a fost unul dintre apostolii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, frate cu Simon Petru.

Născut în anul 6 î.Hr în Betsaida, Districtul de Nord, în Israel, Sfântul Apostol Andrei a decedat la data de 

, la Patra, parte atunci a Imperiului Roman.

Mai întâi Sfântul Apostol Andrei a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, care i-a recomandat lui Andrei să îl urmeze pe Iisus Hristos. Potrivit Evangheliei după Ioan, Andrei l-ar fi dus pe fratele său Simon Petru la Domnul nostru Iisus Hristos, spunându-i acestuia că l-a găsit pe Mesia (Ioan 1,35-42).  

Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul țării noastre.

El este sărbătorit în fiecare an pe 30 noiembrie, sărbătoarea devenind recent și zi liberă legală. 

Sfântul Apostol Andrei a devenit ocrotitorul țării noastre deoarece a poposit în Dobrogea, împreună cu mai mulți însoțitori, locuind o perioadă într-o peșteră ce a ajuns să îi poarte ulterior numele. Numele de „Peştera Sfântului Apostol Andrei” i-a fost dat peșterii în anul 1943, atunci când episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfinţit peștera cu acest nume.

În prezent în acest loc a fost ridicat un complex monahal, Mânăstirea Sfântului Apostol Andrei. Pe meleagurile țării noastre, Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia și a încurajat credința în Mântuitorul Iisus Hristos.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Peștera Sfântului Apostol Andrei, aflată în Dobrogea, este un important obiectiv turistic, vizitat anual de numeroși credincioși.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 11 octombrie 2021. Sărbătoare mare la început de săptămână. Creștinii ortodocși prăznuiesc un mare sfânt

Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Apostol Andrei!

Iată cea mai importantă rugăciune către Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României:

"În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin".

Citeste si: Cine își serbează ziua de nume de Sfânta Parascheva? Descoperă cui trebuie să spui „La mulți ani!” pe 14 octombrie

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.