Doliu în lumea muzicii populare. Un interpret de muzică populară s-a stins din viață

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 04 aug 2022, 04:30

Doliu în lumea muzicii populare. Un interpret de muzică populară s-a stins din viață

Sursa: Captură YouTube

Un cunoscut interpret de muzică populară din Gorj s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani. Acesta a plecat dintre cei vii acum două zile, pe 11 octombrie.

Un cunoscut interpret de muzică populară din Gorj s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani. Artistul a plecat dintre cei vii acum două zile, pe 11 octombrie.

Doliu în lumea muzicii populare. Un interpret de muzică populară s-a stins din viață

Pantalie Civit a crescut într-o familie de muzicanți. Acesta a dus mai departe tradiția familiei pe care a pornit-o bunicul său și pe care a continuat-o, mai apoi, tatăl său.

Citeste si: DOLIU: A murit PETRICĂ CERCEL! Care este cauza morții artistului?

„În urmă cu 40-50 de ani, noi eram foarte săraci, iar meseria aceasta, de lăutar, era de bază. Dacă nu aveam pământ să muncim, luam vioara şi plecam prin sate, pe la hore, la nedei (n.r. – petreceri populare câmpeneşti) sau alte evenimente. De sute de ani, oamenii din acest sat se ocupă de cântat.

La mine în familie a cântat bunicul, după care a urmat tatăl meu. Această tradiţie se păstrează din tată în fiu. Aproape tot satul se ocupa cu muzica. Au mai fost, totuşi, printre noi şi câţiva care nu au avut ureche muzicală”
, a declarat Pantelie Civit acum ceva timp, în cadrul unui interviu.

A murit Pantelie Civit. Lăutarul a cântat și cu Maria Lătărețu

Pantelie Civit a abandonat școala în favoarea meseriei de lăutar, dorindu-și foarte mult să cânte la evenimente.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„La început, am învăţat să cânt de la tatăl meu, dar el a rămas la un anumit nivel şi am cântat cu un unchi, care era unul dintre cei mai bătrâni şi apreciaţi lăutari din sat, împreună cu care participam la nunţi şi diferite alte evenimente. Învăţasem să cânt după ureche.

Pe urmă, am furat câte ceva de la lăutarii vestiţi din sat, cum ar fi Haralambie Cidoiu.

Apoi s-a dus vestea că e o şcoală medie de muzică la Braşov, oraşul Stalin, cum i se spunea în vremea respectivă, iar tatăl meu m-a dus şi m-a înscris. Am susţinut o probă în faţa unui juriu. Am cântat şi am fost admis. A dat Dumnezeu şi am terminat şapte clase, după care am venit în vacanţa de vară acasă. Tot tineretul a aflat de mine că ştiu să cânt tangouri şi valsuri.
Am început să mă învăţ la bani şi să merg la cântări, aşa că nu m-am mai dus la şcoală. Încet-încet mi s-a dus vestea”
, a mai povestit lăutarul.

Citeste si: Bianca Comănici este în doliu. Bruneta este îndurerată: „Și cerul plânge”

Pantelie Civit a avut și un taraf în acea vreme. Maria Lătăreţu l-a acompaniat la câteva cântări.

„Făcusem un taraf al comunei Godineşti şi, în perioada respectivă, am cântat cu artiste renumite, care erau foarte iubite. Maria Lătăreţu cânta nemaipoment de dulce şi era apreciată de toată lumea. Nu era ca ea nicio cântăreaţă. Noi nu prea ştiam bine tonalitatea ei şi am făcut o greşeală: ea cânta ba cu Re Major sau cu Mi, iar eu am pus-o cu Fa sau cu Sol, dar până la urmă ne-am obişnuit unii cu ceilalţi”, declara Pantelie Civit.

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.