De ce să investești în implanturi dentare în locul unei proteze indiferent de vârsta pe care o ai?

Author: Oana Picerea
Actualizat: 13 oct 2021, 15:02

Am trecut de mult de prima tinerețe și chiar și de a doua, dar chiar și așa, nu regret nicio clipă faptul că am renunțat la vechea mea proteză dentară în favoarea unor implanturi cu coroane din zirconiu.

Să-ți pierzi un dinte, poate chiar doi, nu este o mare tragedie. Dar când ajungi ca toată dantura ta să se rezume doar la niște cioturi, nu te mai confrunți doar cu o problemă estetică, ci și una care ține de capacitatea ta de hrănire și comunicare.

Dinții nu te fac doar o persoană mai plăcută din punct de vedere fizic, ci joacă un rol important și pentru metabolism sau pentru vorbire. Fără dinți sănătoși nu te poți hrăni corect și nici nu poți articula cuvintele pentru a te face cât mai ușor înțeles.

Din păcate însă, dinții, pe cât sunt de necesari, pe atât sunt de costisitori. Cu riscul de a mă repeta, așa cum am spus deja și mai sus, dacă îți pierzi unul sau doi dinți nu trebuie să faci prea multe compromisuri, nici măcar când vine vorba de tratament, dar dacă îți lipsesc mai mulți și bugetul nu îți permite, automat te orientezi către cea mai convenabilă soluție. Eu cel puțin așa am procedat.

Protezele dentare au minusuri și plusuri

Pentru că îmi lipseau mult prea mulți dinți, acum câțiva ani când m-am hotărât pentru prima oară să îndrept această situație, imediat ce am intrat în cabinetul stomatologic și am dat binețe medicului meu dentist i-am spus că vreau o proteză dentară. Și chiar asta am primit.

Ca să plătesc cât mai puțin, am optat pentru o proteză dentară detașabilă care m-a mulțumit pe deplin de moment, dar odată cu trecerea timpului a început să-și arate limitările.

Protezele dentare sunt o soluție rapidă și sigură de a-ți recăpăta dantura, dar vin la pachet și cu niște costuri. În primul rând, când porți proteză dentară este ușor pentru cei din jur să ghicească că ți-ai pierdut dinții naturali și dacă nu este vorba de un aparat fix, riști să se desprindă chiar și în timp ce vorbești.

În al doilea rând, protezele dentare nu-ți permit să te bucuri chiar de orice tip de aliment și din acest motiv trebuie mereu să fi atent la ce mănânci, lucru care se transformă într-un adevărat stres mai ales când mergi la restaurant, la o petrecere sau la orice fel de adunare.

Apoi, pe lângă toate dezavantajele pe care le-am descris mai sus, protezele dentare se igienizează destul de greu. Nu sunt ca niște dinți obișnuiți pe care i-ai spălat și gata, ci necesită produse speciale de curățare și te pun în gardă mereu când vine vorba de a le ascunde pe timpul nopții ca să nu ți le găsească din greșeală cineva.

Chiar dacă a costat puțin, proteza mea dentară m-a făcut să trec prin toate experiențele enumerate mai devreme și câte și mai câte situații jenante care m-au făcut să-mi doresc o soluție mai permanentă.

De aceea, cu aproape un an în urmă, când am hotărât pentru prima oară să pun piciorul în prag și să-mi recapăt zâmbetul, am început să frecventez cabinetul stomatologic din Brașov, Dental West.

Când vine vorba de dinți lipsă, implanturile sunt cea mai bună soluție!

Ceea ce am găsit acolo m-a încântat de la prima vizită și chiar dacă eu am insistat încă de la început pentru un tratament cu implanturi dentare, doctorul care m-a tratat nu a început procedurile înainte de a se asigura că toată operațiunea va fi încununată de succes.

Nu știam până să merg la Dental West, dar se pare că nu oricine poate beneficia de avantajele implanturilor dentare care se comportă exact ca niște dinți naturali și pentru a verifica compatibilitatea cu acest tratament, a fost nevoie să fac o serie de analize medicale care să demonstreze că nu am osteoporoză, diabet și alte afecțiuni care pot influența rata de succes a inserării implanturilor.

Din fericire, chiar și la vârsta mea, s-a dovedit că pot beneficia de implanturi dentare și astfel, pas cu pas, datorită medicilor stomatologi de la Dental West, am lăsat în urmă experiențele neplăcute cu proteza dentară și de atunci încoace recomand oricui să verifice din start dacă i se potrivește sau nu acest tip de tratament.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.