De unde provine „Marele Alb”, porecla Patriarhului Daniel: „E tragic și degradant”

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 17 oct 2021, 18:35

De unde provine „Marele Alb”, porecla Patriarhului Daniel: „E tragic și degradant”

Sursa: Facebook

În urma anchetei publicate de Recorder, multă lume se întreabă de unde provine „Marele Alb”, porecla pe care i-au atribuit-o toți cei care lucrează la dreapta Patriarhului Daniel. Se pare că este un alint ofensator și reprezintă numele unei rase de porci.

În urma anchetei publicate de Recorder ,multă lume se întreabă de unde provine „Marele Alb”, porecla pe care i-au atribuit-o toți cei care lucrează la dreapta Patriarhului Daniel. Se pare că este un alint ofensator și reprezintă numele unei rase de porci.

De unde provine „Marele Alb”, porecla Patriarhului Daniel: „E tragic și degradant”

„Un singur gând mă tulbură după vizionarea reportajului Recorder şi vreau să mă asigur că nu o luăm cu totul razna. 

Jurnalistul află, la una din primele sale întâlniri, că lumea din interiorul sistemului BOR îl alintă pe Patriarh <Marele Alb>.  Pare a fi o poreclă afectuoasă, care stârneşte chiar anumite zâmbete, dar una cu totul familiară în contextul respectiv. Adică toţi par a şti despre ce e vorba atunci când aud vorbindu-se despre <Marele Alb>.  Deduc de aici că porecla respectivă vine chiar dinăuntrul sistemului BOR, că ea nu este o invenţie a duşmanilor Patriarhului.

Citeste si: Patriarhia Română reacționează vehement în urma investigației Recorder privind fondurile publice alocate bisericilor: „Părintele Patriarh nu are nicio legătură”

Dacă eliminaţi de pe Google referinţele la acest reportaj, veţi vedea că aproape tot ce e scris înainte de această dată despre <Marele Alb> e despre… porci.  Iar dacă lucrurile stau aşa (repet: îmi mărturisesc ignoranţa în privinţa originii acestei porecle, când a fost ea utilizată prima oară, de către cine, în ce context etc.),

deci dacă lucrurile stau aşa, în subordinea Patriarhului stau nişte oameni de o lipsă de cuvioşenie şi de o vulgaritate fără margini.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Admiţând că nu ei sunt autorii acestei porecle şi tot ar fi trebuit să evite folosirea ei, tot ar fi trebuit să descurajeze pronunţarea ei nerostind-o, sau scandalizându-se atunci când o aud, certându-i pe cei care o folosesc.

Citeste si: Prima consecință a investigației RECORDER „Clanul Marelui Alb”: Neacșu Lazăr, om de legătură între BOR și Primăria Capitalei, și-a dat demisia

Dar nu, porecla pare o glumiţă care trece într-o discuţie relaxată, ca un fel de nume de cod între iniţiaţi. Iar asta mi se pare tragic şi degradant: pentru că, până la acest reportaj, aşa cel puţin cum o ştiu generaţiile mai în vârstă care au făcut materia numită <Agricultură> în şcoală, <Marele Alb> este numele unei rase de porci”, a scris, pe Facebook, profesorul Ciprian Mihali.

Ciprian Mihali spune că problema nu este la jurnaliști, ci la cei care fac gesturi ca acestea

„Nu cred că oamenii din reportaj nu ştiu asta, nu-i putem suspecta de atâta prostie sau naivitate. Iar dacă ştiu asta, din punctul de vedere al respectului faţă de autoritatea figurii Patriarhului, blasfemia lor este la fel de gravă precum corupţia lor economică şi penală.

Şi dacă lucrurile stau într-adevăr aşa, BOR trebuie să fie conştientă că problema sa nu este la jurnalişti care dezvăluie meschinării şi ilegalităţi, ci la cei care le comit. Voi accepta să retrag cu bucurie ce am scris mai sus dacă expresia <Marele Alb> are alte semnificaţii, mai importante şi mai vizibile pentru omul de rând decât aceea pe care am dat-o eu.

Dar chiar şi atunci, e cu neputinţă să alungăm întru totul similitudinea fonică măcar, dacă nu şi cea de semnificaţii, pe care o cultivă cu un relaxat umor oamenii din sistemul BOR. Pentru că rămâne inacceptabil pentru orice creştin să ştim că o asemenea poreclă jignitoare poate fi folosită de aceşti oameni”, a mai punctat Ciprian Mihali.