Cum se securizeaza in mod corect un dulap metalic pentru substante periculoase?

Autor: Oana Picerea
Actualizat: 22 oct 2021, 15:53

Legislatia in vigoare impune angajatorilor sa realizeze o evaluare a substantelor periculoase pe care le folosesc si sa stabileasca riscurile si normele de siguranta necesare. Scopul este de a proteja forta de munca si de a reduce pericolele asociate cu depozitarea si utilizarea substantelor care pot cauza incendii, explozii sau reactii chimice.

Astfel, conform regulamentelor in vigoare, daca lucrezi cu substante periculoase, trebuie sa folosesti un dulap metalic care a trecut testele de rezistenta UNI de la CATAS.

Caracteristicile unui dulap pentru substante periculoase

Dulapul pentru substante toxice, corozive sau inflamabile este realizat din tabla din otel fosfatat de calitatea I. Acestea sunt vopsite prin pulverizare electrostatica cu vopsea antiacida de culoare gri sau galben.

Pentru a permite scurgerea posibilelor pierderi din recipientele cu substante periculoase depozitate, rafturile sunt perforate, iar in partea de jos a dulapului este o tava de colectare rezistenta la coroziune.

Usile sunt intarite si prevazute cu perforatii pentru aerisire, iar unele modele de dulap metalic sunt dotate si cu un locas pentru ventilator cu diametru de 10 cm. Pentru securitate sporita, se poate opta pentru un model de dulap metalic cu cablu de conectare la pamant.

Dulapul pentru substante periculoase trebuie sa fie corect marcat cu mesaje de avertizare de genul “Fumatul interzis” sau “Atentie! Substante inflamabile!”

Securizarea unui dulap pentru substante periculoase

Pentru a impiedica accesul persoanelor neautorizate si a creste gradul de siguranta, dulapul trebuie sa fie dotat cu incuietoare de siguranta cu inchidere in trei puncte cu doua chei. Cei care vor un grad de securitate sporit pot alege un dulap cu seif.

Pozitionarea unui dulap pentru substante periculoase

Un alt factor esential care trebuie luat in considerare pentru a proteja forta de munca este pozitionarea corecta a dulapurilor cu substante periculoase. Intrucat unii vapori inflamabili sunt mai grei decat aerul si se pot acumula in partea inferioara in cantitati care pot provoca explozii, se va evita plasarea unui dulap metalic cu substante periculoase langa rigole, canale de scurgere si surse de foc.

De asemenea, pentru a preveni incalzirea continutului si scurgerea prin expansiune a lichidului, dulapul nu se va aseza in lumina directa a soarelui.

Accesul la un dulap cu substante periculoase

Prevenirea accesului neautorizat la substantele periculoase este esentiala pentru evitarea accidentelor. De aceea, substantele toxice, corozive sau inflamabile trebuie depozitate doar in aceste dulapuri special concepute, accesul fiind limitat doar la personalul instruit si autorizat corespunzator.

Un dulap metalic cu substante periculoase trebuie tinut incuiat, cheia nu va ramane niciodata in usa, ci numai in posesia persoanelor autorizate. Aceasta persoana va trebui sa inspecteze in mod regulat recipientele utilizate pentru depozitarea substantelor periculoase si sa depisteze in timp util scurgerile si coroziunea.

Se va tine cont de punctele de aprindere si se va preveni acumularea de vapori inflamabili

Punctul de aprindere este temperatura minima la care un lichid formeaza vapori pe suprafata intr-o cantitate suficienta pentru a se aprinde de la o sursa externa. Daca nu sunt depozitate in recipiente sigilate, lichidele inflamabile se vaporizeaza in conditii de temperatura peste punctul de aprindere. De aceea, dulapul cu substante periculoase trebuie sa fie bine ventilat si plasat in locuri cu temperaturi adecvate.

Scurgerile trebuie curatate imediat pentru a nu provoca scapari de vapori inflamabili si, deloc in ultimul rand, se va evita depozitarea in acelasi loc a substantelor incompatibile.

Alege sa pui siguranta pe primul plan si sa iti protejezi angajatii! Un dulap metalic de calitate pentru substante periculoase este cea mai buna alegere pentru a evita un dezastru si, in timp, se va dovedi o investitie inteligenta pe care te vei putea baza multi ani.

Articol realizat de www.iagency.ro