România nu va atinge o rată de vaccinare de 70% dacă certificatul verde nu va fi introdus și pentru anumite categorii profesionale. Iată ce precizări a făcut Valeriu Gheorghiță în acest sens

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 01 nov 2021, 13:09

Valeriu Gheorghiță

Sursa: Facebook

Valeriu Gheorghiță a explicat de ce România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% fără introducerea obligativității certificatului verde pentru unele categorii profesionale.

Medicul Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, este de părere că România nu va atinge o rată de vaccinare de 70% până la finalul anului 2021, dacă legea introducerii obligatorie a certificatului verde pentru anumite categorii profesionale va fi scoasă prin vot din Parlament.

Rata de vaccinare este în scădere. După un record de vaccinări cu prima doză, numărul persoanelor care se vaccinează scade iar

„Ieri au fost aproximativ 90.000 de persoane, azi doar 82.000. E o scădere importantă față de 111.000, cât am avut în zilele anterioare. Eu am transmis că printr-un efort la nivelul întregii societăți putem depăși rata de vaccinare de 70% până la finalul acestui an. Matematic ar presupune să avem cel puțin 80.000 de persoane noi care se vaccinează în fiecare zi”, a spus Gheorghiță.

„În următoarele 2 luni ar trebui să mai vaccinăm 4,8 milioane de persoane cu cel puțin o doză și în acest fel să ajungem la aproximativ 12 milioane de persoane vaccinate. Sigur, cu cel puțin o doză, dar e important pentru că o persoană care a primit o doză își va compltea schema de vaccinare și impactul valului 5 ar fi mult redus la nivel populațional”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Citeste si: De ce testele care dovedesc că avem anticorpi nu sunt incluse în certificatul verde? Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul

„Populația noastră nu e o populație care în mod normal se vaccinează. Nu e în comportamentul nostru această atitudine preventivă, și anume să ne vaccinăm. În țările vestice, în țările nordice, populația se vaccinează în condiții normale, e un lucru firesc să te vaccinezi.

Când au introdus și certificatul verde, de la acea fază de platou în care majoritatea țărilor au început să stagneze, unii la 50%, 60%, 70%, procentul a ajuns la peste 80%, chiar 90% în anumite țări”, a mai adăugat medicul Valeriu Gheorghiță.

Citeste si: Ce tip de rapel vor putea face oamenii care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson? Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Este evident că această măsură a implementării certificatului digital va da predicitibilitate menținerii deschise unui set întreg de activități, cu riscuri minime din punct de vedere epidemiologic, dar cu condiția să se verifice aceste certificate digitale, și să fie într-adevăr ale persoanei care le prezintă. Aici, pachetul legislativ trebuie să fie foarte bine făcut, încât să se poată identifica că persoana care-l prezintă e într-adevăr posesorul acestui certifcat digital.

Controalele sunt importante”, a spus acesta.

Ce se întâmplă dacă pică legea certificatului verde pentru anumite categorii profesionale?

„Fiecare val pandemic care generează mii și mii de decese în fiecare zi ar trebui să ne fi convins demult pe toți că doar prin vaccinare putem să evităm astfel de decese, pe care am fi putut să le prevenim dacă ne vaccinam la timp și într-un proces mult mai mare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a transmis că, în fiecare weekend, se vor susține maratoane de vaccinare în București, iar opt centre de vaccinare vor rămâne deschise până la miezul nopții.

„Acest lucru l-am cerut și colegilor din celelealte județe, din marile orașe, să identifice cel puțin un centru care să aibă toate tipurile de vaccin disponibile și să aibă program prelungit”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

„Ar trebui să avem de 20 de ori mai puține decese dacă am avea o rată de vaccinare undeva la peste 80%”, a mai spus acesta.

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.