MES - Ce înseamnă și care sunt beneficiile acestei aplicații software

Author: Oana Iosif

Activitățile economice, desfășurate fie de firme mari, fie de IMM-uri, includ operațiuni de aprovizionare, producție, transport și desfacere de mărfuri. Pentru asigurarea unui management eficient al lanțului de aprovizionare (Supply Chain Management), companiile au nevoie acum de soluții software și hardware care să le permită un control mult mai strict al propriilor operațiuni.

Pentru automatizarea planificării, a proceselor de lucru și urmărirea execuției operațiilor tehnologice în companii care operează în sectorul productiv este necesară implementarea unui sistem software de gestionare a tuturor activităților de fabricație.

Un astfel de sistem este MES (Manufacturing Execution System), o aplicație complexă care asigură controlul operațiunilor specifice de producție începând cu momentul lansării comenzii de către client și terminând cu livrarea produselor finale din depozitul fabricii.

Ce înseamnă o aplicație software MES

MES este liantul care asigură crearea conexiunilor dintre resursa umană, procesele de producție, utilajele și dispozitivele mobile.

Cu ajutorul soluției MES, managerii monitorizează în timp real modul de utilizare a resurselor (materiale și umane) și derularea proceselor zilnice de lucru. Aplicația le pune la dispoziție cele mai noi metode de management și de analiză a datelor, bazate pe inteligență artificială. În plus, posibilitatea de a vizualiza în aplicație, în formate grafice ușor de urmărit, diverși indicatori cheie de performanță (KPI Dashboard) facilitează adoptarea unor decizii rapide, bazate pe informații corecte, actualizate.

Integrarea cu alte sisteme este necesară în cazul automatizării unor procese cu un grad mai mare de complexitate. Iar în acest context, beneficiile pe care le oferă o aplicație software MES au o importanță deosebită: de exemplu, interfațarea MES cu WMS contribuie la asigurarea trasabilității de la materia primă la produsul final și permite stabilirea necesarului de aprovizionare pentru realizarea comenzilor.

Sistemul MES are o structură modulară, care permite selectarea componentelor necesare (fiecare modul corespunde unei anumite funcționalități) pentru fiecare firmă în parte și oferă premise excelente pentru scalabilitatea afacerii. Structura este flexibilă și poate fi dezvoltată ulterior, mai ales dacă sunt introduse linii de producție și produse noi de către compania utilizatoare, asigurându-se în permanență legătura între nivelul managerial și cel operational.

Dezvoltarea tehnologiei a revoluționat în ultimii ani modalitățile de stocare a informațiilor și, implicit, a aplicațiilor software. Din acest motiv, sistemul MES poate fi acum disponibil și în cloud, iar acest lucru implică renunțarea, de către firmele-utilizatoare, la serverele locale fizice proprii, costisitoare din punctul de vedere al mentenanței și al consumurilor de energie electrică. Pentru a putea fi ușor de utilizat, soluția MES are o interfață web intuitivă și poate fi accesată de pe orice dispozitiv mobil prin intermediul unei simple conexiuni la internet.

Ca orice altă soluție software pentru managementul lanțului de aprovizionare, MES gestionează în permanență fluxurile de comunicare și transmitere a datelor către diferite dispozitive, coordonând astfel resursele umane implicate în producție și procesele tehnologice din fabrică.

Care sunt beneficiile unei aplicații software MES

Cele mai semnificative beneficii MES sunt următoarele:

 

  • planificarea rapidă a producției și stabilirea precisă a termenelor de execuție, replanificarea în cazul schimbării unor parametri (legați de comenzi primite ulterior, prioritatea acestora, perioade de remediere defecțiuni tehnice și mentenanță, concedii etc.);

  • creșterea productivității în fiecare zonă de activitate a companiilor prin reducerea timpului necesar finalizării fiecărui ciclu de producție;

  • maximizarea ratei de utilizare a capacității de producție a mașinilor;

  • scăderea costurilor de fabricație, reducerea perioadelor de nefuncționare a utililajelor și mașinilor, precum și a numărului de operațiuni neplanificate;

  • eliminarea completă, din zona de producție, a documentelor emise pe suport de hârtie;

  • monitorizarea continuă a operațiilor tehnologice și controlul strict al cantităților de materii prime și materiale consumate și al cantităților produse;

  • îmbunătățirea calității produselor rezultate prin integrarea unui modul de CTC (control tehnic de calitate);

  • asigurarea trasabilității în amonte și în aval prin urmărirea și monitorizarea numerelor de lot și de serie;

  • stocarea automată a informațiilor colectate în cursul proceselor de lucru automatizate și menținerea unui flux continuu de date prin integrarea cu alte aplicații software (ERP, WMS etc.).

Aplicațiile software MES susțin conceptul de Industrie 4.0 si oferă fiecărei companii din domeniul productiv elementele de care are nevoie pentru a se dezvolta într-un mediu concurențial dinamic: organizare, eficiență, productivitate și competitivitate.