Când este Lăsatul Secului și când începe Postul Crăciunului 2021? Ce mâncare se pregătește: tradiții, obiceiuri și superstiții ce trebuie respectate de lăsatul secului

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 08 aug 2022, 02:40

Pe 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Crăciunului 2021

Sursa: unsplash

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2021 este momentul care îi pregătește pe credincioși pentru perioada de post. Când se lasă sec pentru Postul Nașterii Domnului și ce tradiții și superstiții se respectă în această zi?

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului reprezintă un eveniment cu o importanță majoră pentru toți credincioșii. Încă din cele mai vechi timpuri, românii au respectat o serie de tradiții și au ținut cont de o serie de superstiții în această zi. Ce semnificație are această sărbătoare și când se lasă sec pentru Postul Crăciunului în 2021?

Când se lasă sec pentru Postul Crăciunului 2021? Data exactă

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante de peste an. Înainte să înceapă perioada de post, în calendarul creștin ortodox există o sărbătoare de care toți credincioșii țin cont: Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. În 2021, pe data de 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Nașterii Domnului. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru? Ei bine, lăsatul secului, după cum îi spune și numele, reprezintă ultima zi în care credincioșii mai pot mânca alimente „de dulce”, alimente de origine animală și care în timpul postului sunt interzise. 

În fiecare an, pe data de 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, așa cum este trecută sărbătoarea în calendarul creștin ortodox. Regulile bisericești spun că dacă ziua de 14 noiembrie pică într-o zi de miercuri sau de vineri, considerate la rândul lor zile de post, atunci se lasă sec cu o zi înainte, adică marțea sau joia. În 2021, lăsatul secului pentru Postul Crăciunului pică într-o zi de duminică.

Postul Crăciunului începe luni, 15 noiembrie 2021 și durează până pe 24 decembrie 2021 inclusiv, ceea ce înseamnă că toți credincioșii trebuie să postească până pe 25 decembrie, atunci când este sărbătorită Nașterea Domnului. 

Citeste si: Când începe și cât durează Postul Crăciunului în 2021

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2021. Ce tradiții și superstiții se respectă în această zi?

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului  este momentul care îi pregătește pe credincioși pentru perioada de post care urmează. Astfel, aceasta este ziua în care oamenii pot consuma orice aliment doresc, fără să existe restricții din acest punct de vedere. Din acest motiv, există tradiția ca de lăsatul secului pentru Postul Crăciunului să fie organizate mese îmbelșugate, cu bucate alese, astfel încât toată familia să se pregătească pentru Postul Crăciunului, unul dintre cele mai importante de peste an.

Se crede că cei care vor lua masa alături de familie și rude vor fi feriți de rele. 

Tradițiile legate de lăsatul secului pentru Postul Crăciunului diferă de la o zonă la alta, iar de-a lungul anilor, multe dintre ele s-au mai pierdut.

Se spune că de lăsatul secului pentru Postul Crăciunului este bine ca finii să meargă la nași cu bucate alese. Se crede că aceasta este modalitatea prin care finii își pot răscumpăra greșelile de peste an.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De lăsatul secului pentru Postul Crăciunului, gospodinele obișnuiesc să prepare plăcinte cu diferite umpluturi, dar în special cu struguri și stafide. Se crede că cei care le vor consuma vor avea parte de noroc, bogăție și prosperitate în anul ce vine. 

Un alt obicei care se respectă de lăsatul secului pentru Postul Crăciunului este spălarea tuturor vaselor și ustensilelor folosite pentru a prepara hrana. Se crede că doar în acest mod vor putea fi respectate rigorile Postului Nașterii Domnului.

După masa îmbelșugată organizată de lăsatul secului pentru Postul Crăciunului, oamenii obișnuiau în trecut să strângă toate resturile și să le arunce afară, rostind următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Se credea că în acest mod, păsările pot fi ținute departe de culturile oamenilor.

Există și câteva superstiții care se respectă pe 14 noiembrie, de lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Este o zi în care se spune că oamenii nu ar trebui să dea lucruri cu împrumut. În trecut se credea că astfel se vor înmulți lupii și vor ajunge să îi atace pe oameni, acum, se crede doar că acest lucru va atrage energiile negative. Tot de lăsatul secului pentru Postul Crăciunului se spune că nu este bine ca femeile să coasă, să spele sau să facă treabă în gospodărie și că cele care vor face toate aceste lucruri vor avea parte de rele, conform adevarul.ro.

Pentru a alunga energiile negative, oamenii obișniau în trecut să ungă ușile și ferestrele cu usturoi. 

Pe lângă mesele îmbelșugate, de lăsatul secului pentru Postul Crăciunului se dau bucate de pomană pentru sufletul celor adormiți. Se pregătesc în special turte de mălai sau plăcinte. 

Citeste si: Calendar creștin ortodox noiembrie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători religioase din luna noiembrie 2021