Lucruri neștiute despre Gheorghe Dinică. Au trecut 12 ani de la moartea celebrului actor român

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 10 aug 2022, 01:20

12 ani de la moartea lui Gheorghe Dinică

Au trecut 12 ani de când a muri Gheorghe Dinică. Iată boala secretă de care suferea actorul şi doar soţia lui ştia.

Gheorghe Dinică a fost unul dintre cei mai importanți și apreciați actori români. Însă, din cauza problemelor de sănătate, actorul s-a stins din viață în urmă cu 12 ani. Iată ce boală secretă avea şi doar soţia lui ştia.

Citeste si: Ce pensie avea regretatul Petrică Mîțu Stoian! Interpretul de muzică populară nu primea o sumă considerabilă: „Asta e o umilință”

12 ani de la moartea actorului Gheorghe Dinică

În urmă cu 12 ani, mai exact pe 10 noiembrie 2009, România a pierdut unul dintre cei mai mari artişti pe care i-a avut vreodată. Actorul Gheorghe Dinică a pierdut lupta cu boala la doar 75 de ani. 

Gheorghe Dinică, „cel mai mare «rău» al cinematografiei românești”, așa cum l-a supranumit Horațiu Mălăiele, a jucat în peste 70 de filme, în special în rolurile unor personaje negative.

Actorul a fost o prezenţă constantă în filme, în seriale, pe scena teatrului sau pe scena muzicală. Printre rolurile marcante ale lui Gheorghe Dinică se regăsesc: Cadîr, din piesa de teatru „ Tache, Ianke şi Cadîr“, Caţavencu, din piesa de teatru „O scrisoare pierdută“, Pepe, din filmul „Filantropica“, Lăscărică, din filmul „Cu mâinile curate“, şi Aurică Fieraru, din serialele „Inimă de ţigan“ şi „Regina“. 

Citeste si: De ce a murit, de fapt, Petrică Mîțu Stoian? Au apărut rezultatele necropsiei

Cele mai faimoase replici pe care le-a avut maestrul rămân „Nu trage dom' Semaca! Sunt eu, Lăscărică“ şi „Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană“.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dinică a considerat că rolurile negative pe care le-a interpretat l-au ajutat în carieră şi chiar l-au amuzat: "Am avut marea şansă, în teatru şi în film, să joc roluri negative. Nu regret că le-am jucat, pentru unii sunt monştri, pentru mine aveau şi haz. Dacă eşti un făt frumos, o faci pe îndrăgostitul şi cam atât,"

Boala secretă de care suferea Gheorghe Dinică şi doar soţia lui ştia

În anul 2009, atunci când a murit, Gheorghe Dinică fusese diagnosticat cu colecistită acută alitiazică flegmonoasă, şoc septic şi disfuncţie multiplă de organe, iar din această cauză avea insuficienţă respiratorie acută.

Citeste si: Boala secretă de care suferise Petrică Mîțu Stoian înainte de Covid. Doar familia știa despre asta

"La 9 noiembrie 2009, marele actor a fost operat la Spitalul Floreasca, având diagnostice extrem de complicate: colecistită acută fără pietre, şoc septic, la care se adăuga disfuncţie multiplă de organe cu insuficienţă respiratorie acută – suport ventilator (bronhopneumonie, pneumonie

bazală stânga); insuficienţă cardiocirculatorie – suport inotrop şi vasopresor; fibrilaţie atrială paroxistică; insuficienţă renală cronică acutizată – anurie – hemodiafiltrare continuă; disfuncţie digestivă; disfuncţie hepatică – sindrom de colestază, potrivit buletinului medical. Din nefericire evoluţia post-operatorie, cu toate eforturile medicilor, nu a fost însă favorabilă, pacientul necesitând şi un simulator cardiac.

Gheorghe Dinică a trecut la Domnul a doua zi, marţi, 10 noiembrie 2009, la Spitalul Floreasca, în urma unui stop cardiac.La 13 noiembrie, trupul său neînsuflețit a fost depus în foaierul Teatrului Național din București unde a fost petrecut cu aplauze timp de 15 minute de aproximativ 2000 de persoane venite să-și ia rămas bun.

În aceeaşi zi a fost înmormântat la cimitirul Bellu, pe Aleea Gheorghe Dinică, denumită astfel în semn de omagiu, alături de alţi actori plecaţi prea devreme: Toma Caragiu, Amza Pellea, Colea Răutu, Ștefan Iordache", potrivit ziare.com.

Gheorghe Dinică a fost căsătorit timp de 15 ani cu Gabriela, femeia care a vorbit despre boala marelui actor decât după ce acesta a murit.

Gabriela a declarat că maestrul Gheorghe Dinică avea Alzheimer şi că începuse să uite multe lucuri.  „Mai mult cu ceilalţi, nu cu mine“, spunea, după moartea actorului, văduva sa.

Mai mult, femeia a dezvăluit şi faptul că, odată, aflaţi la Câmpulung, Gheorghe Dinică s-a rătăcit şi nu a mai ştiut să ajungă acasă. Mai mult decât atât, Gabriela Dinică a afirmat că soţul ei nu ştia că are Alzheimer!

 Gheorghe Dinică a fost distins cu numeroase premii

  • 1972: Premiul ACIN pentru Explozia”, Felix şi Otilia”, Bariera”, Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”
  • 1975: Premiul ACIN pentru Ilustrate cu flori de câmp”
  • Premiul UCIN pentru Casa din vis”
  • Premiul ACIN pentru Figuranţii”, Cuibul de viespi”, Secretul lui Herodot”
  • Premiul de interpretare la Karlovy Vary pentru rolul Diplomatul (Prin cenuşa imperiului”)
  • 1992: Premiul UCIN; Premiul Troia (Portugalia) pentru Patul conjugal” (regia: Mircea Danieliuc)
  • 1999: Premiul de excelenţă – UNITER
  • Marele premiu la Paris pentru Troilus şi Cresida” de William Shakespeare
  • 2002: Premiul Special UCIN, pentru rolul Print (Filantropica”)
  • 2002: membru de onoare al societăţii “Teatrul Naţional Ion Luca Caragiale”, cetăţean de onoare al Bucureştiului
  • 2004: Diploma de interpretare acordat de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, pentru Orient Expres”
  • 2006: Premiul pentru întreaga activitate la Festivalul T.I.F.
  • 2008: Doctor Honoris Causa, titlu acordat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale din Bucureşti
  • A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice.A primit apoi şi Ordinul Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer.

 

Taguri: