Calendar Creștin Ortodox, 14 noiembrie 2021. Este una dintre cele mai importante duminici din an! Ce sărbătoare este astăzi?

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 14 nov 2021, 08:17

Sărbătoare mare pentru credincioși pe 14 noiembrie 

Sursa: unsplash

În această duminică, credincioșii au mai multe motive de sărbătoare. Iată ce sfinți sunt prăznuiți în calendarul creștin ortodox pe 14 noiembrie și de ce este una dintre cele mai importante duminici din an.

Pe 14 noiembrie, în calendarul creștin ortodox este mare sărbătoare. Creștinii ortodocși sărbătoresc lăsatul secului pentru Postul Crăciunului, dar și doi sfinți importanți, Sfântul Filip și Sfântul Grigorie Palama. Astfel, aceasta este una dintre cele mai importante duminici din an, având în vedere că este ultima în care credincioșii mai pot consuma alimente „de dulce”. După această dată începe Postul Crăciunului.

Calendar Creștin Ortodox, 14 noiembrie 2021. Ce semnifică lăsatul secului pentru Postul Crăciunului?

În fiecare an, pe data de 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Crăciunului. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru? Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului reprezintă ultima masă îmbelșugată pe care credincioșii o pot servi înainte de Postul Nașterii Domnului. Regulile bisericești spun că dacă 14 noiembrie pică miercurea sau vinerea, zile de post în calendarul creștin ortodox, atunci se lasă sec cu o zi mai devreme.

În 2021 nu este cazul, având în vedere că 14 noiembrie pică într-o zi de duminică. De lăsatul secului pentru Postul Crăciunului, credincioșii obișnuiesc să se strângă la masă alături de toți cei dragi și să servească bucate alese.

După această dată, mai exact începând cu 15 noiembrie, creștinii ortodocși intră în Postul Crăciunului, o perioadă de purificare atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual. 

Citeste si: Calendar creștin ortodox noiembrie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători religioase din luna noiembrie 2021

Calendar Creștin Ortodox, 14 noiembrie 2021. Cine au fost Sfinții Filip și Grigorie Palama, prăznuiți la această dată?

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului nu este singura sărbătoare importantă care are loc pe 14 noiembrie. În această zi, în calendarul creștin ortodox sunt sărbătoriți Sfinții Filip și Grigorie Palama.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfântul Filip este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Iisus Hristos.

Sfântul Filip era din Betsaida Galileii și toată viața sa a încercat să ducă mai departe cuvântul Domnului. După Învierea Lui Iisus Hristos, Sfântul Filip a propovăduit în continuare credința creștină în Asia și există dovezi potrivit cărora l-ar fi însoțit pe Sfântul Andrei în Dobrogea pentru a răspândi creștinismul. 

Sfântul Filip a fost răstignit cu capul în jos, în cetatea Hierapolis, din Asia Mică, potrivit crestinortodox.ro.

Sfantul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, este cunoscut pentru inteligența sa și pentru ambiția de care dădea dovadă. La vârsta de 20 de ani, acesta s-a retras în Muntele Athos, loc unde a devenit novice sub îndrumarea Părintelui Nicodim. Ulterior, Sfantul Grigorie Palama s-a mutat la Tesalonic, acolo unde a fost hirotonit preot. Era atât de dedicat credinței, încât își petrecea 5 zile din săptămână rugându-se și ținând post, iar în zilele de sâmbătă și duminică ținea slujbe. După ce a trecut prin multe încercări, Sfantul Grigorie Palama a fost ales Arhiepiscopul Tesalonicului. A murit pe 14 noiembrie 1359, iar la nouă ani distanță, acesta a fost canonizat. Sfantul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, este sărbătorit anual pe 14 noiembrie și în a doua duminică din Postul Paștelui.

Citeste si: Când se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2021? Zilele în care românii au dezlegare la pește