Cadrele didactice care fac meditații sunt obligate prin lege să dețină case de marcat și să-și declare veniturile, potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Profesorii care fac meditații, obligați prin lege să aibă casă de marcat și să-și declare veniturile
Lovitură grea pentru profesorii din România care fac meditații, vor fi obligați să dețină casă de marcat, anunță ANAF. Astfel, cadrele didactice vor trebui, totodată, să-și declare veniturile și să plătească impozite pentru ele.
În același timp, reprezentanții profesorilor spun că ANAF ar trebui să se concentreze pe adevărații evazioniști fiscali și nu pe cadrele didactice, ale căror salarii sunt extrem de mici.
Pentru ca profesorii să-și deschidă o firmă, fie PFA, fie SRL, i-ar costa între 500 și 2000 de lei.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Mulți profesori își câștigă existența din meditații
Cristian este profesor, predă matematică de 38 de ani. În ultimii doi ani, a făcut doar meditații, astfel își câștigă existența strict din acest lucru și spune că o face în mod legal. Acesta spune că nu este deloc ușor să aibă casă de marcat și un SRL.
”Nu poți să o faci singur, pentru că ai nevoie de atâtea aprobări, încât e aproape imposibil. Mi-am luat casă de marcat, a durat 5 zile să îmi vină din nu știu ce depozit, am fiscalizat casă de marcat, trebuie să te duci la vreo 3 sucursale de ANAF să faci asta.
Eu lucrez puțin pe zi, cu câte un singur elev. Dar totuși mi s-a părut normal să intrăm intr-o legalitate”, a povestit Cristian, la Antena 3.
Profesorii care nu își declară veniturile pe care le fac din meditații, riscă să fie trași la răspundere de Fisc. Potrivit legii, orice bun personal sau suplimentar, care nu are acoperire în documentele fiscale, poate fi pus sub sechestru.