5 motive să înveți o limbă străină

Author: Oana Iosif

De câte ori nu ai avut în lista de rezoluții “anul viitor învăț o limbă străină nouă”? Poate e momentul să reconsideri acest gând și să îi acorzi mai multă atenție. Și chiar să faci un plan de acțiune astfel încât să devină realitate. Nu e ușor, însă important este să începi, să fii consecvent și să ai răbdare cu tine!

Iată 5 motive pentru care merită să începi cursurile chiar înainte de a face lista de rezoluții pentru anul viitor:

Îți dezvolți o gândire creativă

Procesul de învățare a unei limbi străine dezvoltă capacitatea de a gândi creativ în situații diverse din viață sau la locul de muncă. Până la urmă, creierul nostru este ca un mușchi ce trebuie întreținut cu provocări constante de învățare.

În plus, procesul de învățare a unei limbi noi, care nu se aseamănă cu limba ta nativă, te antrenează și te ajută să înțelegi mai ușor concepte abstracte, să îți dezvolți abilitățile de rezolvare a problemelor și îți îmbunătățește memoria.

Ai noi oportunități de carieră

Cunoașterea unei limbi străine îți poate deschide adevărate oportunități în carieră, la jobul actual și mai ales în obținerea unuia nou. Fie că e o limbă străină comună precum engleză, franceză sau germană, fie că e o limbă nordică sau orientală, chiar și la nivel începător, adăugată la CV deschide uși în procesul de evaluare a unui candidat.

Spre exemplu, dacă vei învăța suedeză, limbă nu foarte comună în România, poți aplica cu șanse mari de succes la un job nou, precum cele din această pagină.

Cunoașterea unei limbi străine, îți poate aduce chiar și o mărire de salariu. Spre exemplu, dacă vorbești foarte bine la nivel conversațional limba italiană, îți poate aduce noi clienți valoroși în portofoliu, contracte noi, bonusuri și de ce nu o poziție în companie mai bine plătită.

Poți fi un model pentru familie și prieteni

Puterea exemplului este cel mai bun argument. Atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău. Fii un exemplu și o inspirație pentru prietenii și familia ta, printr-un astfel de proiect personal!

Cei mici urmează mai ușor obiceiurile adulților atunci când văd că aduc satisfacție și mulțumire, iar în grupul de prieteni, cei care au noutăți cu adevărat interesante se bucură de atenția și aprecierea grupului.

Ai parte de călătorii mai plăcute

Cu siguranță au fost momente când erai într-o țară străină și ți-a fost greu să comunici lucruri de bază cu șoferul de taxi sau vânzătorul de la magazinul de suveniruri. Să ai noțiuni de conversație de bază în germană sau portugheză îți vor ușura interacțiunea atunci când vei vizita data viitoare Viena sau Lisabona.

Ce soluții rapide rapide și la îndemână ai pentru a începe să înveți primele cuvinte

Există foarte multe aplicații pe care le poți instala pe telefon și care te ajută să îți stabilești un program zilnic sau săptămânal prin lecții simple, pentru a te familiariza cu limba respectivă. Spre exemplu, poți încerca aplicația Duolingo. Este gratuită, începi cu noțiunile și cuvintele de bază, iar pe măsură ce avansezi, lecțiile devin și mai consistente.

O altă variantă pentru a învăța o limbă străină de la persoane care vorbesc nativ, este să mergi la cursurile organizate de institutele culturale de pe lângă ambasadele tărilor respective. Spre exemplu, dacă te interesează limba cehă, te poți înscrie la cursurile de începători de la Centrul Ceh.

 

Cu cât avansezi, cu atât vei avea determinare mai mare să îți obții și o certificare sau o diplomă, care va cântări și mai mult atât în CV-ul tău, cât mai ales pentru reușitele personale.

 

Foto: Monstera / Pexels.com