Parada de 1 Decembrie, Ziua Națională: Cine poate participa la eveniment! Ai nevoie sau nu de certificat verde?

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 29 aug 2022, 06:40

Raed Arafat a făcut precizări despre Parada de 1 decembrie

De 1 decembrie 2021 românii se vor putea bucura de Parada militară organizată în fiecare an de Ziua Națională. Ea se va ține în București și alte orașe.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a oferit lămuriri legate de Parada de Ziua Națională din București.

La paradă vor avea voie să participe toate persoanele, existând o restricție legată de vaccinare doar în zona oficială. Persoanele care vor participa la paradă în zona oficială trebuie să aibă certificat verde de vaccinare contra Covid 19.

„Interdicția de a intra în zonă pentru persoanele nevaccinate se aplică numai zonei oficiale, nu și zonei din apropiere unde stau oamenii.

Acolo se aplică doar regulile de sănătate publică și purtarea măștii care este obligatorie”, a declarat Raed Arafat, duminică, după ce a avut loc ședința de Guvern.

Accesul la zona oficială și la recepțiile oficiale se poate face doar cu certificatul verde, dar aici numărul de participanți oricum este limitat, iar intrarea se face pe bază de invitație.

Cine poate participa la Parada de 1 Decembrie: Decizia CNSU

 

  • Se permite organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale a României în municipiul Bucureşti cu participarea a cel mult 400 de persoane în zona oficială delimitată de organizatori, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între participanţi, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2.
  •     Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  •     Accesul persoanelor în afara zonei oficiale la ceremonii este permis cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între participanţi, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2.
  •     Organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Zilei Naţionale a României, în municipiul Bucureşti, este permisă la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice locale cu participarea a cel mult 150 de persoane.
  •     Accesul şi participarea la ceremonii sunt permise doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie, precum şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi a regulilor de acces stabilite de autoritatea/instituţia organizatoare.
  •     În vederea participării la ceremoniile oficiale/activităţile specifice dedicate Zilei Naţionale a României, atestarea vaccinării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021, cu modificările şi completările ulterioare.

Restricții de circulație în București pentru Parada de Ziua Națională! 

Mai multe restricții de circulație au fost instituite în Capitală până pe 1 decembrie 2021, pentru pregătirea și organizarea Paradei, și de Ziua Națională, când va avea loc Parada.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Până în data de 01.12.2021, ora 17.00 sunt închise alveola, în dreptul stației S.T.B., din Piața Arcul de Triumf, pe sensul de mers dinspre B-dul Mareșal C-tin Prezan către Piața Presei Libere, pentru amplasarea sistemului de sonorizare. 

De la 30.11.2021, ora 22.00, până la data de 01.12.2021, ora 17.00 se impun următoarele restricții pentru pregătirea paradei de Ziua Națională:

 

  • restricționarea parcării/staționării voluntare în supralărgirea Șos. Pavel D. Kiseleff (rond Kiseleff) din dreptul Monumentului Infanteriei;
  • restricționarea parcării autovehiculelor pe str. Docenților;
  • restricționarea parcării/staționării voluntare pe Aleea Pescăruș (între Intrarea Pescăruș și Restaurantul Pescăruș) 

 

De pe 30 noiembrie 2021, ora 09:00 va fi blocat traficul rutier pe benzile I și II în Piața Arcului de Triumf (pe sensul Piața Presei Libere către Piața Victoriei) și pe Str. Alexandru Constantinescu, pe ambele sensuri de mers, pentru amplasarea/demontarea tribunei oficiale.

Citeste si: Restricții de circulație în București pentru Parada de Ziua Națională! Unde nu puteți circula până pe 1 decembrie

Trafic blocat de 1 decembrie cu organizarea paradei de Ziua Națională:

În ziua de 01.12.2021, în intervalul orar 05.00-17.00 se va dispune:

 

  • blocarea traficului rutier pe Șos. Kiseleff și a străzilor adiacente, între Piața Victoriei, Piața Arcului de Triumf și Piața Presei Libere, cu specificația că în pasajul de la Piața Presei Libere se va putea permite circulația doar către Piața Montreal;
  • blocarea traficului pe B-dul Mareșal Constantin Prezan, între Piața Charles de Gaulle și Piața Arcului de Triumf, precum și pe străzile adiacente;
  • blocarea traficului pe str. Alexandru Constantinescu, între B-dul Mărăști și Piața Arcului de Triumf;
  • blocarea traficului pe B-dul Mareșal Alexandru Averescu, între B-dul Mărăști și Piața Arcului de Triumf, precum și pe străzile adiacente;
  • blocarea traficului pe Str. Arh. Ion Mincu, Str. Barbu Delavrancea, Str. Nicolae Ionescu, Str. Ady Endre, Str. Sg. Vasile Dorobanțu, Str. Docenților, Str. Mahatma Gandhi și pe Str. Petofi Sandor;
  • blocarea traficului pe Str. Clucerului;
  • blocarea traficului pe Str. Gheorghe Brătianu, între Arh. Ion Mincu și Str. Docenților și a străzilor adiacente spre B-dul Aviatorilor;
  • blocarea traficului pe Str. Uruguay, între B-dul Aviatorilor și Șos. Kiseleff, și a străzilor adiacente spre cele două bulevarde;
  • blocarea traficului pe Str. Monetăriei și pe Aleea Primo Nebiolo

Citeste si: Ce program vor avea marile magazine de Sfântul Andrei şi pe 1 decembrie