Pe data de 13 decembrie, credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Ierarh Dosoftei, cel care a luptat pentru ca românii să poată avea acces la credință pe înțelesul lor, în limba română. În calendarul creștin ortodox, luni este sărbătoare cu cruce neagră, iar credincioșii au dezlegare la pește.
Calendar Creștin Ortodox, 13 decembrie 2021. Cine a fost Sfântul Ierarh Dosoftei?
Sfântul Ierarh Dosoftei este pomenit de Biserica Ortodoxă în Postul Crăciunului, mai exact pe data de 13 decembrie.
Sfântul Ierarh Dosoftei a fost mitropolit al Moldovei între anii 1671-1693 și este cunoscut drept primul poet național, traducător în limba română al cărților religioase.
Sfântul Ierarh Dosoftei a pătimit mult, mai ales după ce, în anul 1686, acesta a fost luat ostatic de soldații polonezi. 7 ani mai târziu, Sfântul Ierarh Dosoftei a murit, mai exact pe data de 13 decembrie 1693, motiv pentru care ziua de 13 decembrie a fost aleasă pentru pomenirea lui.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea Sfântului Ierarh Dosoftei în 2005.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ce rugăciune se spune pe 13 decembrie, în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Dosoftei?
13 decembrie este zi de post și rugăciune în calendarul creștin ortodox, însă pentru a cinsti memoria Sfântului Ierarh Dosoftei, credincioșii au dezlegare la pește în această zi.
De Sfântul Ierarh Dosoftei, credincioșii pot rosti rugăciunea închinată acestuia. Este vorba despre o rugăciune puternică și care poate fi spusă în cele mai dificile momente.
„O, preaînțelepte, Sfinte Ierarhe Dosoftei, ai fost trimis de Dumnezeu, la vreme de strâmtorare, să fii pavaza Bisericii Moldovei. Pentru credința, blândețea, răbdarea și milostenia ta, chipul îngeresc ai primit și vrednic te-ai făcut de înălțimea chemării arhierești. Înțelept tâlcuitor al dreptei credințe, luminator și sfințitor al limbii române, mare iubitor al sfinților și al Sfintei Liturghii te-ai arătat, Sfinte Ierarhe Dosoftei. Întrucât te-ai învrednicit să stai în preajma Sfintei Treimi, te lăudăm, cântăm și fericim viața ta curată și multa ta osteneală, pentru credința și lucrarea Bisericii lui Hristos.
Acum, te rugăm, pastor luminat al Bisericii și împreună-liturghisitor cu îngerii în ceruri, ajută-ne cu mijlocirile tale, rugând pe Dumnezeu să dăruiască poporului nostru tăria dreptei credințe, bucuria vieții sfinte și rodirea faptelor bune; să ocrotească pe părinți și pe copii, să vindece pe cei bolnavi și să mângâie pe cei întristați; să sporească dragostea noastră, a tuturor, pentru cei săraci, singuri și neajutorați; să ne ajute pe toți să împlinim poruncile Evangheliei lui Hristos, spre slava Sfintei Treimi și mântuirea noastră. Amin.”, aceasta este rugăciunea către Sfântul Ierarh Dosoftei.
Citeste si: Postul Crăciunului 2021. 10 lucruri pe care nu trebuie să le faci până pe 24 decembrie. Este mare păcat