Românii au câștigat în primul rând libertatea în urma Revoluției din decembrie 1989, împreună cu numeroase drepturi: dreptul la liberă exprimare, dreptul la informare (în perioada regimului comunist informarea era făcută doar de către autorități, iar informațiile erau folosite în scop propagandistic).
Revoluția din decembrie 1989 a însemnat, totodată, trecerea de la comunism la capitalism, la mai bine de 30 de ani mai existând reminiscențe ale unei mentalități de dinainte de decembrie 1989.
Importanța Revoluției din decembrie 1989: Ce au câștigat românii
Revoluția din decembrie 1989 i-a scos pe români din izolarea în care se aflau în comparație cu Occidentul.
Românii au început să aibă acces la o tehnologie la care nu aveau acces în perioada regimului Ceaușescu, au câștigat dreptul la proprietatea privată, care nu exista în perioada în care Nicolae Ceaușescu a condus țara, din 1965 până la Revoluția română din decembrie 1989.
Pentru ca Ceaușescu să plătească integral datoria externă, lucru pe care l-a realizat până la Revoluția din decembrie 1989, românii au fost nevoiți în ultimii 10 ani ai regimului comunist să îndure suferințe greu de suportat, precum lipsa apei calde, a căldurii, lipsa curentului electric, lipsa gazelor.
Revoluția din decembrie 1989 a semnificat și o trecere de la foamete și frig la o societate care să le permită românilor un anumit nivel de bunăstare.
Ulterior România a beneficiat de aderarea la NATO și UE, evenimente importante ce au coincis cu o serie de beneficii pentru cetățenii români: dreptul la liberă circulație în UE și dreptul de muncă în Uniunea Europeană, dreptul la circulație și muncă și în Statele Unite, cu viză încă.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Revoluția din decembrie 1989: Peste 1.100 de morți și peste 4.000 de răniți, niciun vinovat condamnat
1.116 morți și 4.089 răniți este bilanțul oficial al Revoluției din decembrie 1989 din țara noastră.
Evenimentele din decembrie 1989 au început cu manifestațiile de la Timișoara, soldate cu victime și au continuat cu manifestațiile din București.
Dictatorul Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, au fugit din București cu un elicopter, dar au fost prinși ulterior la Târgoviște, judecați rapid și condamnați în ziua de Crăciun: 25 decembrie 1989.
Dosarul Revoluției a fost, recent, trimis definitiv la Parchetul Militar pentru cercetări, nefiind condamnat încă niciun vinovat pentru cei 1.116 morți și 4.089 răniți din decembrie 1989. În Dosarul Revoluției procurorii îi acuzau, printre alții, pe Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu de infracțiuni contra umanității.