Tradiții și obiceiuri de Ignat: De ce nu e bine să coși în această zi

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 20 dec 2021, 09:09

De ce nu e bine să coși de Ignat

Sursa: pexels.com

Ignatul este ziua sacrificării porcului, și anume 20 decembrie 2021. Se spune că dacă nu se sacrifică atunci porcul, acesta se va îmbolnăvi.

Sunt mai multe tradiții și obiceiuri legate de ziua de Ignat, cea de 20 decembrie, în care se sacrifică porcul.

Se spune că în noaptea de dinaintea Ignatului porcii visează dacă sunt sau nu sacrificați. 

Tradiții și obiceiuri de Ignat: De ce nu e bine să coși în această zi

În ziua de Ignat nu e voie, potrivit tradițiilor și obiceiurilor, să speli, să coși, să lipești sau să tai altceva în afară de porcul care se sacrifică astăzi.

În caz contrar se spune că porcul râmă în bătătură sau rupe rufele peste an.

Potrivit tradițiilor și obiceiurilor din ziua de Ignat, în ajunul acestei zile se fierbe grâu, iar capul familiei îl tămâiază şi îl binecuvântează, informează ziarulunirea.ro. Din acest grâu fiert mănâncă toţi membrii familiei, iar ce rămâne se dă în dimineaţa de Ignat păsărilor.

De Ignat se face binecunoscuta "pomană a porcului".

Pomana porcului se mănâncă, de obicei, în curte, iar la ea se servesc mămăligă și murături. Potrivit obiceiului se bea țuică fiartă. În anumite zone se țin petreceri de Ignat, până târziu în noapte.

Se spune, în popor, că nu ai voie să faci nimic de Ignat în afară de a tăia porcul și de a cinsti acest sacrific al porcului, prin pomana porcului și printr-o masă îmbelșugată după aceea.

În vechime femeile însărcinate respectau cu sfințenie tradiția de a nu face nimic de Ignat pentru că exista superstiția că, în caz contrar, vor naşte copii cu infirmităţi. Acum, chiar și la țară, se mai fac diverse lucruri în ziua de Ignat.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: De ce nu e bine să tai porcul după data de 20 decembrie. Motivul pentru care trebuie sacrificat în ziua de Ignat 2021

Cine este Înotătoarea, divinitatea care te pedepsește dacă nu respecți tradițiile de Ignat

Tot credința populară vorbește de o anume "Înotătoarea", o divinitate răzbunătoare invocată de oamenii din zona rurală, despre care se spune că i-ar pedepsi pe cei ce nu respectă tradițiile și obiceiurile de Ignat. 

Se spune că ea le aplică celor care nu respectă regulile de Ignat următoarele perepse: căzături, opărit, dureri ale membrelor inferioare. Așa cum spuneam mai sus, femeile însărcinate credeau că "Înotătoarea" le va pedepsi prin nașterea unor copii cu infirmități dacă nu respectă regulile de Ignat.

În trecut se spunea despre "Înotătoare" că era o femeie bătrână, urâtă, lacomă şi cu apucături de căpcăun, care „mânca lumea”, potrivit sursei citate mai sus.

Citeste si: Ignat 2021. Ce trebuie să facă bărbații înainte de Ignat. Cuvintele pe care trebuie să le rostească după sacrificarea porcului

 

Taguri: