Masajul ca terapie de vindecare – ce beneficii oferă? De ce să oferi un masaj în dar?

Author: Oana Iosif

Din cele mai vechi timpuri, oamenii se încredeau în proprietățile holistice ale masajului, motiv pentru care masajul acționa ca un remediu pentru starea de sănătate generală. În continuare, există o serie de aspecte care conferă masajului capacitatea de vindecare. Specialiștii sunt de părere că masajul are o mare putere de vindecare, deoarece stimulează eliberarea naturală a oxitocinei în organism.

Puterea atingerii umane și oxitocina

Sănătatea fizică este strâns legată de sănătatea mintală, iar sănătatea mintală este înrădăcinată în sănătatea fizică. Cu alte cuvinte, atunci când corpul nostru este eliberat de durere sau masajul elimina încordarea musculară, mintea noastră adoptă automat o atitudine mai calmă. Atunci când există un echilibru mental între stres și calm, corpul nostru este eliberat de tensiunile fizice și de durerile induse de stres. Aici intervine oxitocina, care ajută atât la vindecarea fizică, cât și la cea mentală. Oxitocina este un hormon produs în mod natural de corpul uman și care circulă prin fluxul sanguin și ramurile nervoase legate de centrele vitale de control ale creierului. Practic, oxitocina este un hormon-cheie care lucrează cu alți hormoni produși de corpul uman pentru a produce echilibru atât psihologic, cât și fiziologic.

De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că atingerea umană, în special prin masaj, stimulează eliberarea unui nivel crescut de oxitocină care are proprietăți vindecătoare în tot organismul. Acesta este și motivul pentru care un număr din ce în ce mai mare de persoane obișnuiesc să apeleze la serviciile de spa pentru a beneficia de diferite tipuri de masaj. Acestea simt că sunt aduse din nou la viață atât în timpul cât și după o ședință de masaj.

Masajul ca remediu împotriva hormonilor de stres

Stresul nu se află în întregime doar în capul și în mintea noastră. Adesea, atunci când ne simțim stresați, experimentăm și tot felul de dureri fizice, cum ar fi dureri de dinți, migrene sau mușchi încordați. Stresul debutează cu modul în care reacționăm la lume sau la evenimentele care au loc în viața noastră, dar pe măsură ce corpul nostru începe să elibereze tot mai mulți hormoni de stres, aceștia se acumulează în tot corpul nostru, provocând apariția a multor dureri din ce în ce mai intense. Corpul răspunde la masaj prin reducerea hormonilor de stres, cortizolul fiind principalul hormon de stres. Cortizolul are un mare impact asupra tensiunii arteriale, a glicemiei, a inflamației, precum și a nivelului de energie și asupra calității somnului.

Dacă știți că persoanele dragi suferă de stres, le puteți oferi un gift card la un centru de spa, masaj și terapii holistice. În zilele noastre, relaxarea este cel mai frumos cadou pe care îl putem primi și oferi. Prin masaj, corpul nostru este eliberat atât fizic, cât și mental de un aflux de hormoni de stres. Stresul este înlocuit cu energie pozitivă, care ne ajută să respirăm mai bine, să gândim mai limpede și să beneficiem de un somn mai calitativ. Sistemul imunitar are și el de câștigat.

Cu toții suntem în căutare de modalități de a ne detensiona și de a ne calma, așa că trebuie să ne aducem aminte că organismele noastre sunt adaptate fizic și mental să experimenteze o stare de calm ca răspuns la atingerea fizică prin masaj. Specialiștii sunt de părere că un masaj de 60 de minute poate reduce cortizolul cu aproximativ 30%. Când nivelul de cortizol scade, serotonina, adică unul dintre mecanismele anti-durere ale organismului, crește cu 28%. Prin reducerea cortizolului și creșterea nivelului de serotonină, sporiți capacitatea corpului de a lupta împotriva durerii, a anxietății și a sentimentelor de tristețe.

Articol sustinut de PSK



 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.